Antena 3 CNN Actualitate Șoferii care pot parca mașina gratuit în București. Condiții care trebuie să fie îndeplinite

Șoferii care pot parca mașina gratuit în București. Condiții care trebuie să fie îndeplinite

Unii șoferi pot parca gratuit în București, însă aceștia trebuie să se asigure că îndeplinesc anumite condiții.

Șoferii care pot parca mașina gratuit în București. Condiții care trebuie să fie îndeplinite
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   18:00

Locurile de parcare continuă să reprezinte o reală problemă pentru șoferii care circulă în București.

Totodată, este cunoscut faptul că orice loc de parcare aflat în administrația municipalității implică achitarea unei taxe.

Neachitarea taxei de parcare duce atât la amendă, cât și la blocarea sau ridicarea mașinii.

Astfel, tariful pentru o oră de parcare a fost stabilit la 5 lei, între orele 8:00 si 20:00.

Citește și: Obținerea unui loc de parcare de reședință în București. Ce acte sunt necesare și care sunt prețurile în 2024

De asemenea, șoferii pot opta pentru un abonament lunar, care îi scapă de grija achitării taxei în momentul în care parchează pe un loc marcat.

Totuși, există și situații în care șoferii pot fi scutiți de la plata parcării, însă există anumite condiții.

Parcare gratuită în București 2024

Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 706 din 22.12.2022, posesorii autoturismelor electrice și hibrid, înregistrate în Municipiul București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București.

Astfel, proprietarii de mașini electrice și hibride au dreptul de a parca gratuit în București, fiind o măsură menită să încurajeze achiziționarea de autoturisme ecologice.

Totodată, șoferii trebuie să se asigure că respectă următoarele condiții:

  • Art.1 (1) Posesorii autoturismelor electrice și hibrid, înregistrate în Municipiul București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București.
  • (2) Pentru a beneficia de gratuitate în utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală, posesorii autoturismelor electrice și hibrid au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibrid, ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București. Înregistrarea se realizează în baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice și hibrid. 

Există, totuși, anumite excepții, care se referă la autoturismele electrice care nu sunt eligibile pentru parcarea gratuită, precum cele care afișează mesaje publicitare care promovează activități comerciale de orice fel. 

Prin urmare, pentru a beneficia de gratuitate pentru locurile de parcare, proprietarii de mașini electrice și hibrid trebuie, înainte de toate, să înregistreze autoturismul pe site-ul Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibrid.

Pe lângă alte date, este necesară introducerea numărului de înmatriculare, astfel că, la orice verificare în teren, autovehiculul înscris în Registru va figura cu excepție de la plata serviciului public de parcare.

×
Subiecte în articol: parcare gratuită masini electrice hibrid
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close