Antena 3 CNN Actualitate Soluția găsită de edili pentru deșeurile din Sectorul 1, la ședința convocată de Clotilde Armand: O nouă groapă de gunoi

Soluția găsită de edili pentru deșeurile din Sectorul 1, la ședința convocată de Clotilde Armand: O nouă groapă de gunoi

O nouă groapă de gunoi este soluţia pe care o văd edilii Bucureştiului pentru a scăpa Capitala de gunoaiele care au pus stăpânire pe zona de centru dar şi pe alte cartiere din Sectorul 1.

Soluția găsită de edili pentru deșeurile din Sectorul 1, la ședința convocată de Clotilde Armand: O nouă groapă de gunoi
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    14 Iul 2021   •   14:36

A fost şedinţa la care au participat primarii de sector, primarul Capitalei Nicuşor Dan şi prefectul. Tensiunea este ridicată pe acest subiect: în continuare, primarii spun că preţurile cerute pentru ridicarea gunoiului sunt mult prea mari.

Ședinţa de lucru pe tema gestionării problemei deşeurilor din Bucureşti a fost convocată de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

După ședința de la primărie, Clotilde Armand s-a sustras de la declarații pe motiv că este prea cald afară

„Suntem în curs de negociere pentru că nu există acord asupra tarifelor. Noi toți lucrăm la acest lucru. Și săptămâna aceasta o să ne întâlnim de câte ori este necesar pentru a rezolva situația. Vă mulțumesc foarte mult, este foarte cald!”, a transmis primarul Sectorului 1, înainte să se retragă din fața jurnaliștilor.

„Acest operator a fost plătit din iulie anul trecut, de când el spune că nu este plătit, cu peste 170 milioane lei. Într-un an, de fapt mai puțin de an, a fost plătit cu 170 milioane de lei. Tot ce este gunoi municipal este plătit. Vă mulțumesc”, a mai răspuns Armand, înainte să plece spre ușile primăriei pentru a se feri de soare. Acolo, a mai primit câteva întrebări, după care a intrat în instituție.

Prefectul Capitalei: "Vor fi soluţii pentru depozitarea deşeurilor şi în altă parte. Evident, şi o nouă groapă de gunoi"

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus la finalul ședinței că este avută în vedere, împreună cu Guvernul, modificarea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor astfel încât să fie permisă depozitarea acestora şi în altă parte decât pe raza unităţii administrativ teritoriale.

"Am avut discuţiile necesare pentru a rezolva o parte dintre blocajele care sunt astăzi şi cu siguranţă soluţiile tehnice urmează”, a afirmat Stoica, susținând că nu poate da mai multe detalii.

Întrebat dacă este luată în calcul şi modificarea hotărârii de guvern privind depozitarea deşeurilor, prefectul Capitalei a răspuns: "S-a discutat acest lucru pentru că Bucureştiul are o situaţie particulară să se permită - şi cu siguranţă se va face acest lucru – ca depozitarea deşeurilor să fie şi în altă parte decât pe raza unităţii administrativ teritoriale. Asta înseamnă că vor fi soluţii pentru depozitarea deşeurilor şi în altă parte, în judeţele limitrofe sau în colaborare cu Ilfov. Evident, şi o nouă groapă de gunoi. Este un lucru absolut necesar care nu a fost luat în considerare în ultimii 20 de ani. Deci da, va trebui”.

Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare ar urma să se asocieze pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, în luna iunie.

Potrivit proiectului, municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, va avea calitatea de asociat-membru fondator, iar sectoarele Capitalei, prin consiliile locale, vor avea calitatea de membru.

Conform statutului, asociaţia ar urma "să se constituie în scopul realizării de investiţii pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care va solicita finanţare prin programe operaţionale, în vederea realizării infrastructurii de colectare selectivă a deşeurilor, de staţii de sortare a deşeurilor, precum şi de instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi de recuperare materială, pentru compostarea biodeşeurilor generate în Bucureşti, pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări".

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close