Antena 3 CNN Actualitate Soluţia găsită de Lia Olguţa Vasilescu pentru alimentarea cu apă în Craiova: "E garantat 100 de ani"

Soluţia găsită de Lia Olguţa Vasilescu pentru alimentarea cu apă în Craiova: "E garantat 100 de ani"

Un izvor cu apă cristalină este sursa din care Craiova şi alte zeci de localităţi din Dolj vor fi alimentate cu apă, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 445 de milioane de euro.

Soluţia găsită de Lia Olguţa Vasilescu pentru alimentarea cu apă în Craiova: "E garantat 100 de ani"
Sursa foto: Antena 3
de Gabriela Mladin    |    Loredana Chimoiu    |    10 Iul 2022   •   22:17

Seceta face ravagii în Europa, iar autorităţile încearcă să găsească surse alternative şi transmit populaţiei avertismente de consum raţional. România se află în aceaşi situaţie, iar peste 100 de localităţi se confruntă cu seceta. Oamenii primesc apă cu porţia, râurile seacă, iar recoltele se usucă pe câmpuri.

Specialiştii numesc fenomenul secetă pedologică extremă. Există însă şi situaţii optimiste. Craiova, spre exemplu, unde un proiect cu fonduri europene scoate din spectrul secetei Craiova şi alte zeci de localităţi din judeţ.

Este vorba despre proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj al Companiei de Apă Oltenia.

Autorităţile locale spun că acest contract de finanţare europeană este cel mai mare ca valoare din ultimii 80 de ani din Oltenia şi cea mai mare investiţie din Uniunea Europeană, în acest sector al aducţiunilor de apă.

"Noi vorbim de cel mai mare contract din Uniunea Europeană - 445 de milioane de euro, care înseamnă canalizare pentru tot ce a mai rămas necanalizat în Craiova plus alte 25 de localităţi şi această sursă de alimentare cu apă pe 117 kilometri, care alimentează 15 localităţi pe traseu", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Sursa de unde este captată apa care ajunge la Craiova provine din judeţul Gorj, de la Izvarna, sursă de apă de o calitate deosebită aflată la poalele munţilor Parâng. Este una dintre cele mai vechi aducţiuni construită pe vremea lui Gheorghiu Dej, în anii 1960.

A fost abandonată, dar acum este reabilitată prin acest proiect. Fiind o sursă de subteran şi datorită debitului, apa ajunge la 120 de kilometri distanţă datorită gravitaţiei, fără pompare.

"Nu vom avea niciun fel de problemă cu alimentarea cu apă în următorii ani. Următorii 100 de ani am putea să spunem pentru că atât este garantată această lucrare", a mai explicat Lia Olguţa Vasilescu.

Din 2024, locuitorii din Craiova vor avea la robinet doar apă bună de izvor, promite primarul.

×
Subiecte în articol: Craiova Lia Olguţa Vasilescu
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close