Antena 3 CNN Actualitate Ce soluții au părinții pentru a-și proteja copiii de droguri. Psiholog Agenția Națională Antidrog: "Cei mai mulți încep să consume pentru că nu știu exact la ce se expun"

Ce soluții au părinții pentru a-și proteja copiii de droguri. Psiholog Agenția Națională Antidrog: "Cei mai mulți încep să consume pentru că nu știu exact la ce se expun"

2 tineri au murit şi alţii au ajuns în stare gravă la spital din cauza drogurilor luate înainte sau în timpul festivalului SAGA din acest weekend. Asta ridică problema accesului la droguri pentru tineri, tot mai uşor, inclusiv în rândul adolescenţilor. Carmen Oprea, psiholog în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, a explicat, la Antena 3, ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii de această tentație.

Ce soluții au părinții pentru a-și proteja copiii de droguri. Psiholog Agenția Națională Antidrog: "Cei mai mulți încep să consume pentru că nu știu exact la ce se expun"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    06 Iun 2022   •   10:48

"Accesul este din ce în ce mai permisiv, al copiilor la droguri. Sunt din ce în ce mai mulți tineri care își caută substanțe interzise în mediul online. Accesul în preajma școlilor al dealierilor și persoanelor care vând droguri este din ce în ce mai crescut. A crescut numărul de substanțe interzise, care sunt sub diferite forme, sunt foarte multe droguri ilegale, care sunt extrem de periculoase și toxice, la prețuri foarte scăzute, astfel încât copiii să și le poată permite cu banii de buzunar", a spun Carmen Oprea, astăzi, la Antena 3.

"Cei mai mulți copii încep să consume droguri pentru că nu știu exact la ce se expun. Cei mai mari dintre ei, vorbesc de vârsta de liceu, nu conștientizează riscul legal la care se expun. Ei consideră că își procură substanțe care au calitate sau puritate foarte mare. Nu garantează nimeni că substanțele cumpărate sunt ceea ce promit dealerii. De la o pastilă de extasy, care poate conține urme de heroină, care da dependență de la primele doze, pot deveni victime sigure ale consumului de substanțe interzise.

Prevenția este cea mai sigură metodă prin care putem face ceva. A vorbi în școli despre problema drogurilor, a vorbi în familie, este un lucru indicat. Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât scade interesul lor de a-și hrăni curiozitatea. Dacă nu vorbesc despre asta, dacă văd că este un subiect tabu, că este ceva interzis, orice adolescent merge în căutarea lucrurilor interzise, nespuse. E mai bine să vorbim despre asta în termeni cât mai sinceri și onești, și a stabili un cadru de bază de la vârstele cele mai mici", a mai explicat specialistul.

Carmen Oprea a precizat că cele mai cumpărate droguri sunt noile substanțe cu efect psihoactiv, canabisul și extasy.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close