Antena 3 CNN Actualitate Sondaj FACIAS | 94% dintre români se declară abuzaţi de instituţiile statului

Sondaj FACIAS | 94% dintre români se declară abuzaţi de instituţiile statului

94% dintre români se consideră abuzaţi de instituţiile statului. Este concluzia dură a unui sondaj FACIAS, care arată percepţia cetăţenilor privind drepturile ce le sunt încălcate cel mai frecvent de stat.

de Georgiana Adam    |    27 Iul 2023   •   14:59

80% dintre respondenţi pun nivelul de trai pe primul loc în topul drepturilor ce le sunt încălcate. Urmează dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică și accesul la justiție.

"Sunt absolut spectaculoase (n.r. rezultatele sondajului), dacă ne uităm, de pildă, că 50% dintre respondenţi spun că le-a fost încălcat sau au fost abuzaţi cu privire la dreptul viaţă sau integritate fizică, poate fi legat de serviciile medicale, poate fi legat de siguranţa pe stradă, poate fi legat de siguranţă publică şi aşa mai departe.

Toate acestea, care sunt listate în studiu, un studiu foarte aprofundat, ne trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care autorităţile ar trebui să îşi regleze procedurile interne. Rapoartele acestea pe care le fac organizaţiile non-guvernamentale, cum e raportul FACIAS, despre care vorbim, dar şi rapoartele de transparenţă, bazate pe date, pe informaţii, pe cercetări serioase, sunt foarte utile.

Sunt foarte utile, spre exemplu Avocatului Poporului pentru a-şi direcţiona cu prioritate strategia de acţiune pentru garantarea drepturilor cetăţenilor în relaţia cu administraţia, Guvernului pentru a vedea în ce zone trebuie să se uite cu mare atenţie pentru a corecta cadrul normativ, mecanismele instituţionale, organizarea instituţiilor din subordine, sau serviciile locale prin legislaţie.

Toate aceste date din raport nu sunt doar o chestiune care ne şochează prin impactul lor pentru că, într-adevăr, sentimentul aproape unanim al cetăţenilor României este că statul nu îşi realizează funcţiile, că statul nu garantează contractul social", a declarat Victor Alistar, vicepreşedinte Asociaţia Română pentru Transparenţă.

×
Subiecte în articol: FACIAS Victor Alistar
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close