Antena 3 CNN Actualitate Sondaj INSCOP: Peste 90% dintre români nu ar mai vota un primar cercetat pentru coruptie

Sondaj INSCOP: Peste 90% dintre români nu ar mai vota un primar cercetat pentru coruptie

Sondaj INSCOP: Peste 90% dintre români nu ar mai vota un primar cercetat pentru coruptie
Sursa foto: Foto:Agerpres
10 Noi 2015   •   11:44

Peste 90% dintre români susțin că nu ar mai vota pentru funcția de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, în timp ce 88,4% sunt de părere că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda "Adevărul", în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie.

Astfel, 91,9% dintre cei chestionați nu ar mai vota pentru funcția de primar al localității o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, 5,4% ar vota în continuare o persoană care este cercetată/judecată pentru fapte de corupție, iar 2,7% au spus nu știu/nu răspund, informează Agerpres.

Potrivit sondajului, 88,4% dintre români susțin că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.

Pe de altă parte, doar 8% dintre subiecți apreciază că persoanele condamnate pentru fapte de corupție ar trebui să ocupe funcții publice după ce își execută pedeapsa.

Conform sondajului, acțiunile statului de combatere a corupției sunt importante și foarte importante pentru români, majoritatea acestora considerând că persoanele publice condamnate pentru fapte de corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.

Potrivit marii majorități a populației, acțiunile statului de combatere a corupției sunt foarte importante (50,1%) și importante (36,7%). Doar 8,7% dintre români consideră fenomenul corupției puțin important, iar 1,7% îl apreciază ca deloc important. Nu știu sau nu răspund — 2,7% dintre subiecți.

De asemenea, 46,7% dintre cei chestionați consideră că persoanele acuzate de fapte de corupție sunt vinovate indiferent de decizia finală a judecătorilor, în timp ce 44,9% dintre români le acordă prezumția de nevinovăție până la decizia finală a judecătorilor.

56,6% dintre subiecții chestionați sunt de părere că doar unii oameni politici din România sunt corupți, în timp ce 41% opinează că toți politicienii sunt corupți. Doar 0,6% dintre români consideră că nu există oameni politici corupți în România, iar 1,8% nu știu sau nu răspund.

Volumul eșantionului a fost de 1.098 persoane, având o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

 

×
Subiecte în articol: primar
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close