Antena 3 Actualitate Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, şi-a recunoscut vinovăţia. Primea lunar şpagă

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, şi-a recunoscut vinovăţia. Primea lunar şpagă

de S.T.    |    15 Dec 2016   •   16:21
Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, şi-a recunoscut vinovăţia. Primea lunar şpagă
Sursa foto: Foto: Agerpres

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au sesizat instanţa cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul fostului primar Sorin Apostu, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată, fapte săvârşite în calitate de director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, Sorin Apostu, în septembrie 2007, în calitate de director, a pretins de la reprezentantul unei firme (martor în cauză) suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an, pentru ca, prin influenţa de care se prevala că se bucură asupra funcţionarilor din cadrul autorităţilor de pe raza judeţului Cluj, care au atribuţii pe siguranţa alimentelor, să asigure buna funcţionare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

Ulterior, susţin procurorii, în baza pretinderii anterioare şi pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, Sorin Apostu i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.

DNA precizează că obiectul contractului consta în ''servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calităţii şi de asistenţă pentru actualizarea acestuia conform legislaţiei, instructaje privind normele de igienă''.

"În aceste condiţii, în perioada septembrie 2007 - martie 2009, prestatorul 'serviciilor' a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate şi care reprezintă totodată folosul ilicit obţinut de inculpatul Apostu", se arată în comunicat.

DNA menţionează că, în prezenţa apărătorului ales, Sorin Apostu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare şi interzicerea, pe această perioadă plus încă 2 ani, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine acestuia.

Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close