Sorin Blejnar nu poate părăsi ţara. Fostul şef al ANAF susţine că are copilul bolnav şi trebuie să plece în străinătate la tratament

de M.Z.    |    07 Dec 2012   •   13:51
Sorin Blejnar nu poate părăsi ţara. Fostul şef al ANAF susţine că are copilul bolnav şi trebuie să plece în străinătate la tratament Foto: Mediafax

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu poate părăsi ţara, a decis, vineri, Curtea de Apel Bucureşti care a respins solicitarea acestuia.

Blejnar a cerut autorităţilor ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara, pe motiv că are copilul bolnav şi că trebuie să plece la tratament în străinătate.

Curtea de Apel Bucureşti dispusese, pe 10 octombrie, ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara stabilită de procurorii DNA în cazul lui Sorin Blejnar, în dosarul în care este cercetat, alături de Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă, pentru că ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.
   
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat în faţa instanţei că există indicii temeinice că Sorin Blejnar a săvârşit fapte de natură penală, respectiv că a sprijinit o grupare care s-a ocupat cu evaziunea fiscală, iar prejudiciul în acest caz este de aproximativ 16 milioane de euro. El a precizat că aceste aspecte rezultă din interceptări, care au arătat că au existat discuţii directe, "nemijlocite", între Sorin Blejnar şi restul inculpaţilor din dosar.
   
Potrivit procurorului, "în mod surprinzător", Curtea de Apel Bucureşti a reţinut, de această dată, că din cele 16.000 de file ale dosarului de urmărire penală nu rezultă că ar exista vreo probă în ceea ce-l priveşte pe Blejnar.
   
Procurorul a mai spus că în acest dosar există persoane care se sustrag urmăririi penale, acesta fiind un motiv în plus pentru care ar trebui menţinută interdicţia în cazul fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
   
Avocatul lui Blejnar, Ovidiu Buduşan, a spus că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a făcut o analiză riguroasă a tuturor probelor din dosarul de urmărire, în sensul că a evaluat toate declaraţiile date în cauză şi nu a găsit referiri la Sorin Blejnar.
   
În 3 octombrie, procurorul DNA care instrumentează dosarul fostului şef al ANAF a emis o ordonanţă prin care a prelungit cu 30 de zile măsura prin care lui Blejnar i-a fost interzis să părăsească ţara.
   
Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care a iniţiat un amplu mecanism evazionist, vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
   
Sorin Blejnar este judecat, alături de fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, şi într-un alt dosar, fiind acuzat de procurorii DIICOT Braşov pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Parteneri
x close