Sorin Cîmpeanu: Dacă părinții nu sunt de acord, elevii nu vor reveni la școală cel puțin 14 zile

de Laura Dinu    |    09 Feb 2021   •   09:45
Sorin Cîmpeanu: Dacă părinții nu sunt de acord, elevii nu vor reveni la școală cel puțin 14 zile hepta

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, că formularul de consimţământ privind testarea copiilor care prezintă simptome specifice bolii COVID-19 nu este obligatoriu, însă copiii ai căror părinți nu sunt de acord nu vor putea reveni la școală pe o perioadă de cel puțin 14 zile.

"Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul, doar atunci. (...) Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Nici un părinte nu este obligat, nu poate fi obligat. El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord. Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, la Realitatea Plus, potrivit news.ro.

Potrivit ministrului, dacă părinții sunt de acord,  testarea elevului care prezintă simptome se face în şcoală dacă aceasta este dotată cu un cabinet medical, iar dacă nu există cabinet medical, testarea va fi făcută de DSP "pe fluxul normal”. Testarea se va face în prezenţa părintelui şi de către personal medical calificat. Însă,  dacă părinţii nu doresc testarea copilului, copilul nu mai revine în şcoală cel puţin 14 zile.

"Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a adăugat ministrul.

Ministrul a arătat că, dacă un elev testat este confirmat printr-un test PCR ca fiind infectat cu noul coronavirus, colegii acestuia care au intrat în contact cu el pot fi, de asemenea, testaţi gratuit, în cazul în care părinţii acestora sunt de acord cu testarea.

Testele antigen nu au ajuns nici acum în școli

Deși Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București spun ca au început deja sa fie distribuite testele antigen, în scoli nu au ajuns încă. Asta în situația în care elevii au revenit deja în bănci. Cel mai probabil în momentul în care un elev va fi depistat cu simptome va fi trimis acasă, iar părinții vor lua legătura cu medici de familie. Dacă nu se va intampla nici acest lucru, DSP va decide ca acel copil sa nu participe la ore fizic dacă are simptome și nu este testat.

Una dintre regulile pentru reluarea cursurilor față în față în pandemie este ca, atunci când un elev face febră sau are alte simptome specifice ale infectării cu SARS-CoV-2 la cursuri, să fie izolat, iar dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, să fie testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen.

Părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat. În unităţile şcolare vor ajunge 1.387.100 de teste antigen rapide. Dintre acestea, 194.000 de teste sunt destinate elevilor din București. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close