Sorin Cîmpeanu, după focarul COVID cu tulpină nouă din Capitală: Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează

de Milena Niță    |    24 Ian 2021   •   10:50
Sorin Cîmpeanu, după focarul COVID cu tulpină nouă din Capitală: Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează Exclusiv

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică, la Antena 3, că decizia redeschiderii şcolilor din 8 februarie rămâne, chiar dacă la Şcoala nr. 28 din sectorul 2 al Capilatei a fost depistat un focar cu noua tulpină de COVID-19.

"Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, fiind foarte atenţi şi prudenţi, sub rezerva unei analize care se va face pe 2 februarie de specialiştii DNP, MS şi INSP", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, duminică, în exclusivitate, la Antena 3.

La şcoala nr. 28 din Capitală, au fost descoperite 10 cazuri COVID, două dintre acestea sunt confirmate cu tulpina nouă, iar pentru celelalte urmează să vină rezultatul analizelor.

"Dacă se vor confirma și celelalte cazuri cu noua tulpină, specialiștii din DSP și INSP vor lua decizia corectă.

Opiniile persoanlului medical sunt pro şi contra deschiderii şcolilor. Cu toţii suntem de acord că trebuie prudenţă şi atenţie în luarea acestei decizii. Asta se întâmplă nu numai în România, ci în orice sistem de educaţie din Europa, şi pro, şi contra.

DSP, MS şi grupul tehnic va analiza în detaliu toate aceste evoluţii şi vor veni pe 2 februarie cu noutăţi pentru a lua o decizie în privinţa deschiderii şcolilor în semestrul al doilea", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

EXCLUSIV. Alertă în Capitală: O altă profesoară, infectată cu noua tulpină Sars CoV-2. Şcoala, închisă pentru dezinfecţie

Unul dintre profesorii şcolii nr. 28 din Capitală, contact al profesorului infectat cu noua tulpină, a fost infectat, de asemenea, cu noua tulpină a Sars CoV-2, care face ravagii în Marea Britanie, potrivit informaţiilor prezentate, în exclusivitate, de Antena 3.

În prezent, Şcoala generală nr. 28 din sectorul 2 al Capitalei este închisă pentru dezinfecţie, iar ceilalţi profesori aşteaptă rezultatul analizelor pentru a vedea dacă au contractat şi ei noua tulpină.

Mai mult, până în prezent, nu a fost depistat pacientul-zero.

Profesorul a infectat alte 10 persoane

Sâmbătă seara, Ministerul Sănătăţii anunţat că 9 din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții depistați vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie - au fost pozitive la testul RT-PCR.

Persoana pozitivată vineri lucrează la o școală din București, iar la acea unitate au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

Încă 9 persoane pozitive, contacţi ai celui cu tulpină nouă

"În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea infectărilor cu varianta B1.1.7 se va face prin secvențiere în următoarele zile.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:

Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

Recomandările Ministerului Sănătăţii

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

În acest context, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii)", se arată în comunicatul remis sâmbătă seara de Ministerul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu: Redeschiderea școlilor, în pericol. Noua tulpină COVID, risc de a produce un nou val al pandemiei

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că noua tulpină de COVID-19 este una extrem de agresivă și riscăm un nou val de infectări, mai ales în contextul relaxării unor măsuri, începând de luni.

În aceste condiții, Voiculescu susține că măsurile de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, sunt în pericol.

"Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. 

Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close