Antena 3 CNN Actualitate Sorin Cîmpeanu, mesaj clar pentru profesorii care vor majorarea salariilor

Sorin Cîmpeanu, mesaj clar pentru profesorii care vor majorarea salariilor

Reprezentanţii a trei federaţii sindicale din sistemul de învăţământ au depus, luni, la registratura Guvernului, petiţii semnate de aproape 164.000 de angajaţi din sector, în care aceştia solicită majorarea salariilor tuturor angajaţilor din sistem, potrivit unui comunicat remis luni de cele trei organizaţii sindicale.

Sorin Cîmpeanu, mesaj clar pentru profesorii care vor majorarea salariilor
Sursa foto: Agerpres
de Gabriel Dano    |    06 Dec 2021   •   20:59

Angajaţii din sistemul de învăţământ care au semnat petiţiile sunt membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Salariaţii îşi exprimă nemulţumirile faţă de nivelul de salarizare din sistem, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, se precizează în comunicat.

„Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, se menţionează în comunicatul organizaţiilor sindicale.

Potrivit acestora, semnatarii petiţiilor, ca şi ceilalţi salariaţi din sistemul educaţional românesc, solicită Guvernului majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2022.

Totodată, în petiţii se solicită, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizaţia preşedintelui României.

Ce le răspunde Sorin Cîmpeanu

"Este simplu! Este în programul de guvernare, este în proiectul "Românie Educată" la care cei care lucrăm ținem foarte mult să se aplice. Toate aceste solicitări sunt prevăzute. Nu există redresarea sistemului de educație, reforma adevărată în sistemul de educație fără un sistem de salarizare motivant pentru cadrele didactice. Suntem exact în perioada în care discutăm de construcția bugetului pe anul 2022", a declarat Sorin Cîmpeanu, în emisiunea "În fața națiunii", moderată de Sabina Iosub.

Întrebat dacă sumele necesare acestor majorări vor fi prevăzute în buget, Sorin Cîmpeanu a răspuns:

"Eu v-am spus punctul de vedere al Ministerului Educației, care va solicita și aplicarea legii 153, care va solicita toate aceste creșteri salariale și alocarea de resurse pentru educație. Discuția cu Ministerul Finanțelor este în curs, pentru că avem și acele asumări ale României, este vorba de un deficit bugetar de 5,84% pe cash și de 6,2% pe ESA, pentru anul acesta, de 4,8 pentru anul 2022, de 4,8 pe ESA pentru 2023 și de 2,4% deficit pe 2024. În acest context, se pun toate aceste solicitări și vom vedea cum reușim să le satisfacem. În orice caz, punctul de vedere al Ministerului Educației este foarte clar".

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu
Parteneri
Sute de mii de români vor primi banii înapoi de la facturile la energie
x close