Antena 3 CNN Actualitate Ce spune ministrul Educației despre testarea profesorilor nevaccinați: "Testarea este un aspect colateral, vaccinarea este un aspect esențial"

Ce spune ministrul Educației despre testarea profesorilor nevaccinați: "Testarea este un aspect colateral, vaccinarea este un aspect esențial"

Dascălii nevaccinaţi ar putea fi testaţi înainte să intre la ore. În acest moment au loc mai multe discuţii la Ministerul Sănătăţii cu privire la măsurile care urmează să fie introduse din toamnă şi este luată în calcul testarea personalului din școli. Până acum, 60 % dintre angajaţii din învăţământ au fost vaccinaţi. "Testarea este un aspect colateral, vaccinarea este un aspect esențial", a spus Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, în exclusivitate la Antena 3.

Ce spune ministrul Educației despre testarea profesorilor nevaccinați: "Testarea este un aspect colateral, vaccinarea este un aspect esențial"
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    26 Iul 2021   •   18:28

Ministrul Sorin Cîmpeaunu a vorbit luni, în exclusivitate la Antena 3, despre propunerea va profesorii nevaccinați să fie testați.

Această variantă este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătății și Educației. 

Întrebat cât de probabilă este testarea cadrelor didactice înainte de a intra la ore, ministrul Educaţiei a răspuns:

"Nu pot avansa absolut nicio probabilitate, însă vă pot spune ceva sigur. Respectarea regulilor de protecţie sanitară - aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea măştii de protecţie, distanţarea adecvată şi testarea cadrelor didactice ne ajută să ţinem criza sub control. Singurul lucru care ne ajută să punem punct acestei crize sanitare este vaccinarea.  Deci este foarte sigur că vom susţine prin toate mijloacele campania de vaccinare în aşa fel încât, în data de 13 septembrie să putem să începem şcoala cu prezenţă fizică pentru a nu mai avea pierderile pe care le-am avut deja și pe care le recuperăm cu foarte mare greutate și doar în timp.

"Testarea este un aspect colateral, vaccinarea este un aspect esențial"

Este exclusă vaccinarea pe banii cuiva. Vaccinarea este asigurată de stat. Dacă vorbim despre testare, punctul meu de vedere este acela, a nu încărca  profesorii cu testarea pe banii lor. Pot să justific. Dacă am avea prin consultare, cu Ministerul Sănătăţii, o decizie de testare periodică a celor care nu s-au vaccinat, este exclusiv o ipoteză de lucru, nu este nicio concluzie, subliniez, atunci am putea să vorbim de plata testării, dar atâta vreme cât noi, în momentul de faţă avem obligativitatea testării persoanelor care prezintă simptome, acest lucru nu se poate face punând testarea în sarcina cadrului didactic. Dacă prezinţi simptome, vei fi testat gratuit de către DSP. Este un punct de vedere preliminar şi personal. Concluzia finală fundamentată va rezulta din consultările cu Ministerul Sănătăţii.

Sorin Cîmpeanu: "Banii pentru orele remediale s-a viraj deja"

"Ministerul Educaţiei a virat deja ultima dată 25 de milioane de lei pentru plata acestor drepturi salariale. La rândul ei, unitatea de management proiecte a transferat către inspectorate, aproape 18 millioane de lei, mai exact 17, 8 miloane de lei. S-au făcut plăţi integrale, într-un număr de 22 de judeţe. Alte 15 judeţe au primit plată parţială, iar 5 judeţe - Botoşani, Dolj, Maramureş, Timiş şi Vâlcea, nu au primit nicio sumă pentru plata acestor drepturi salariale. În judeţul Botoşani, spre exemplu doar 3 şcoli din 49 au prezentat documente corecte. Am solicitat ca pentru aceste 3 şcoli să se facă rapid plata. Celelalte 46 de şcoli trebuie să prezinte clarificări, completări şi modificări.", a declarat Sorin Cîmpeanu, luni, în cadrul emisiunii "Decisiv" de la Antena 3.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close