Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu, despre condițiile din pușcărie: ”Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi, la masă cartofi în fiecare zi”

Sorin Oprescu, despre condițiile din pușcărie: ”Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi, la masă cartofi în fiecare zi”

Sorin Oprescu iese azi din spatele gratiilor. Medicul va fi eliberat după ce va depune cauţiunea de 5 mii de euro, decisă de autorităţile elene.

Sorin Oprescu, despre condițiile din pușcărie: ”Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi, la masă cartofi în fiecare zi”
Sursa foto: Mediafax Foto / Marian Ilie
de Cristi Popovici    |    01 Iun 2022   •   09:26

După ce a petrecut o săptămână şi jumătate după gratii, fostul primar al Capitalei a reuşit să-i convingă pe magistraţii din Atena să-l cerceteze în libertate.

Oprescu s-a plâns de condiţiile grele din penitenciar, iar parnetera lui de viaţă a spus că este o condamnare la moarte.

Sorin Oprescu are interdicţia de a părăsi Grecia până la finalizarea procesului de extrădare şi trebuie să dea cu subsemnatul la autorităţile elene de două ori pe lună,  pe data de 5 și 16 ale fiecărei luni.

Reporterul Antena 3, Cristi Popovici, este la Atena şi are toate amănuntele. 

Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune

În faţa magistraților eleni, Sorin Oprescu a vorbit, printre altele, şi despre condițiile grele din penitenciarele din România.

”În legătură cu spitalul, domnule preşedinte, pot să vă spun că sunt condiţii care nu poartă numele de infrastructură penitenciar pentru un om civilizat. Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi cazați, nu există spaţiu de filmare. 

Cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez, adică tot ce nu aveam voie să mănânc. Ce să aleg dacă într-o zi erau cartofi şi într-o zi orez? Dacă îţi aduce familia câte ceva, dar se strică că nu ai frigider.

Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteți în România, nu este nicio exagerare, nici una din căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem.

Există un doctor care vorbeşte de la 4 metri jumate şi te trimite la spital în momentul când îşi dă seamă că s-ar putea să se stingă bolnavul", le-a spus Sorin Oprescu magistraților eleni.

Adriana Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, cu ochii în lacrimi, în Grecia

Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu, a dat declaraţii în faţa instanţei din Atena, acolo unde judecătorii analizează cererea de extrădare a fostului primar al Capitalei. Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica a explicat că Sorin Oprescu este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat în România.

"Are diabet dezechilibrat, care dă complicații ireversibile cu risc de deces. El trebuie să aibă regim alimentar și să-și calculeze fiecare preparat și să vadă câte glucide, lipide, proteine.

În nicio închisoare nu poate să aibă aceasta ocazie. Insulina se face în funcție de mese. Trebuie și activitate sportivă, pentru că împreună, insulina, alimentația și activitatea fizică contribuie la consumul de zahar din sânge.

Condițiile (n.r. din închisorile din România) sunt inumane, aglomerația, condiții precare de igienă, nu pot ieși din cameră, nu au asistență medicală, el fiind cu diabet și probleme cardiace.

El poate intra în come neurologice care duc la deces. A fost condamnat la moarte! 

Cazul Adamescu - înainte să moară a lăsat o scrisoare pe care familia a publicat-o unde sunt descrise condițiile inumane, a fost privat de dreptul la sănătate. În cele din urma a murit, nu s-a mai făcut nicio cerere de suspendare", a încheiat Adriana Nica în fața judecătorilor.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu Grecia
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close