Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu, liber în Grecia. De ce nu va fi extrădat fostul primar | Decizia instanţei

Sorin Oprescu, liber în Grecia. De ce nu va fi extrădat fostul primar | Decizia instanţei

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia, din cauza condiţiilor de detenție din închisorile din România.

Sorin Oprescu, liber în Grecia. De ce nu va fi extrădat fostul primar | Decizia instanţei
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Cristi Popovici    |    21 Iul 2022   •   13:25

Astfel, fostul primar al Bucureştiului rămâne liber în Grecia.

Decizia judecătorilor eleni a venit joi la prânz, după ce Sorin Oprescu s-a prezentat în fața acestora în procesul privind extrădarea sa. 

În urmă cu aproape două luni, magistrații au decis ca el să fie judecat în stare de libertate, după ce inițial fusese arestat preventiv după ce plecase din România, în momentul în care s-a dat sentința în dosarul său.

Acum, la aproape două luni distanță, Sorin Oprescu primește și decizia în procesul extrădării. 

Procurorii greci consideră că Oprescu nu se poate trata în închisorile din România

Magistrații eleni consideră că Sorin Oprescu nu va avea parte de condiții decente în închisorile din România, dacă va fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă (diabet şi alte boli asociate). 

Astfel, magistrații eleni au hotărât ca acesta să nu fie extrădat. El rămâne așadar în Grecia pe perioadă nedeterminată. 

Se încheie, practic, acest capitol al extrădării sale şi rămâne de văzut dacă procuratura elenă va mai face apel la această decizie. 

Procurorul de caz a fost cel care a fost de acord ca Sorin Oprescu să fie cercetat în stare de libertate, şi tot pentru că a considerat că în închisorile din România nu ar putea beneficia de un tratament așa cum trebuie pentru a se vindeca.

Dacă procuratura nu va face apel, va rămâne definitivă această decizie, deşi fostul primar al Bucureştiului a fost condamnat la noi în ţară la 10 ani și 8 luni de închisoare.

În urmă cu aproape două luni, procuratura și judecătorii din Grecia au cerut autorităților române să vină cu tot felul de dovezi privind condițiile din închisorile de la noi. 

Dacă se întoarce în România, Oprescu va fi arestat

Se pare că aceste dovezi ori nu au venit, ori dacă au venit, n-au fost suficiente pentru a-i convinge pe magistrații eleni să-l extrădeze pe Sorin Oprescu. 

Din momentul acesta, Sorin Oprescu rămâne în libertate, pe perioadă nedeterminată, în Grecia. 

Dacă se întoarce vreodată în România, Oprescu va fi arestat. Anterior, fostul politician mai spunea că vrea să rămână în Grecia, să se stabilească acolo şi să demareze o afacere cu fiul său, o afacere în domeniul cercetării medicale. 

Își va folosi experiența de peste 50 de ani în domeniul medical pentru a lansa o afacere. 

Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani şi 8 luni de închisoare

Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani şi 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. Decizia este definitivă.

Când au încercat să pună în aplicare mandatul de arestare, poliţiştii nu l-au găsit la domiciliul declarat pe fostul primar general, astfel că l-au dat în urmărire.

Ulterior, s-a aflat că Oprescu ieșise din ţară cu două săptămâni înainte de condamnare, pe cale rutieră, pe la Vama Giurgiu. Până la urmă, Oprescu a fost prins în Grecia.

Fostul primar a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu libertate Grecia extradare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close