Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu a plătit cauţiunea şi va ieşi astăzi din spatele gratiilor. Cum a reuşit să scape de arestul preventiv fostul primar al Capitalei

Sorin Oprescu a plătit cauţiunea şi va ieşi astăzi din spatele gratiilor. Cum a reuşit să scape de arestul preventiv fostul primar al Capitalei

Sorin Oprescu a plătit cauţiunea şi urmează să iasă miercuri din spatele gratiilor.

Sorin Oprescu a plătit cauţiunea şi va ieşi astăzi din spatele gratiilor. Cum a reuşit să scape de arestul preventiv fostul primar al Capitalei
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    01 Iun 2022   •   08:20

UPDATE - Sorin Oprescu a plătit cauţiunea şi urmează să iasă din spatele gratiilor în câteva ore.

Doctorul a petrecut o săptămână şi jumătate după gratii, dar a reuşit să-i convingă pe magistraţii din Atena să-l cerceteze în libertate. 

Sorin Oprescu s-a plâns de condiţiile grele din închisorile din România, iar partenera sa de viaţă a declarat ca arestarea lui în ţară ar însemna o condamnare la moarte. 

----------

Sorin Oprescu trebuie să plătească astăzi cauţiunea de 5.000 de euro, stabilită de autorităţile elene, după eliberarea acestuia din arestul preventiv.

A stat o săptămână şi jumătate în arest, dar fostul primar al Capitalei a reuşit să-i convingă pe magistraţii din Atena să-l cerceteze în libertate. 

El s-a plâns de condiţiile grele din penitenciar, iar iubita lui a spus că este o condamnare la moarte. 

Sorin Oprescu nu are voie să părăsească Grecia până la finalizarea procesului de extrădare şi trebuie să se prezinte de două ori pe lună la poliţie, pentru controlul judiciar. 

Vestea eliberării a fost primită cu multă bucurie de sorin Oprescu şi apropiaţii aflaţi în sala de judecată.

Oprescu: "Toaletele nu au uşi, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi cazaţi, mănânc cartofi cu cartofi"

Înainte însă, în faţa magistraţilor eleni, Sorin Oprescu a vorbit, printre altele, şi despre condiţiile grele din penitenciarele din România.   

"Toaletele nu au uşi, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inşi cazaţi, nu există spaţiu de filmare.

Cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez, adică tot ce nu aveam voie să mănânc.

Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veţi hotărî să mă trimiteţi în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem", a spus Sorin Oprescu.

În plus, Sorin Oprescu a vorbit şi despre cum a ajuns să fie judecat pentru luare de mită.

"Sunt condamnat la 10 ani puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în faţa completului de judecată următorul lucru. 

După ce am fost prins de procuratură cu banii de mită a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus "dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă", susţine fostul edil al Capitalei.

"Plătesc acum această nesupunere pe care toată viaţa mea am considerat că nu poţi să faci ceva bun pentru oameni stând în genunchi", a continuat Oprescu.

În aceeaşi sală de judecată, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu, Adriana Nica, a vorbit despre detenţie ca despre o condamnare la moarte. 

Iubita lui Oprescu: "Pentru mine este un șoc că se află închis aici"

"Pentru mine este un șoc că se află închis aici. Un om de calibrul lui, la 71 de ani, cu boli cronice, care necontrolate duc la moarte şi practic el a primit o condamnare la moarte, şi întrebarea este de ce şi pentru ce. 

Pentru că orice situație rezolvată post-mortem este fără valoare", a spus Adriana Nica, în sala de judecată.

Între timp, procedura de extrădare continuă. În termen de 40 de zile, judecătorii din Atena trebuie să decidă dacă îl trimit sau nu pe Sorin Oprescu în România.

Fostul primar al Capitalei a fost reţinut, în Atena, pe 17 mai, după ce a fost dat în urmărire internaţională. A fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu.

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită

Oprescu fusese trimis în judecată în 2015 într-un dosar de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

De asemenea, tot în cazul lui Sorin Oprescu, s-a mai dispus confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Procurorii DNA au stabilit că începând de la finalul anului 2013, Oprescu a condus un grup infracţional organizat care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Conform DNA, pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro. Banii au fost primiți de la subalternul Bogdan Popa și ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu cautiune
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close