Antena 3 CNN Actualitate Sorin Roşca Stănescu, dezvăluiri şocante despre răpirea jurnaliştilor români în Irak. Ce rol a jucat, de fapt, Traian Băsescu

Sorin Roşca Stănescu, dezvăluiri şocante despre răpirea jurnaliştilor români în Irak. Ce rol a jucat, de fapt, Traian Băsescu

Sorin Roşca Stănescu, dezvăluiri şocante despre răpirea jurnaliştilor români în Irak. Ce rol a jucat, de fapt, Traian Băsescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Apr 2015   •   09:24

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu face dezvăluiri şocante legate de rolul lui Traian Băsescu în răpirea jurnaliştilor români în Irak. Potrivit acestuia, Băsescu ar fi fost cel care a organizat totul şi s-ar fi ales la final cu patru milioane de euro.

Povestea lui Sorin Roşca Stănescu diferă de informaţiile care au fost disponibile în urmă cu zece ani şi pe baza cărora au luat naştere alte scenarii.

Sorin Roşca Stănescu povesteşte cum a fost sunat de Traian Băsescu în 2005 pentru a nu publica în ziarul Ziua o informaţie despre trimiterea lui Florian Coldea în Irak, cu o geantă mare de bani, cu ajutorul unui avion Hercules. Informaţia o aflase, spune Roşca Stănescu, de la un jurnalist care se afla în avion.

"Nu mai ştia nimeni, cu exceptia redactorului şef al ziarului, a paginatorului şi a secretarului general de redacţie, despre ce este vorba. Şi, foarte interesant, în scurt timp, am primit un telefon de la Palatul Cotroceni. Mi-a telefonat doamna Adriana Săftoiu. Aceasta era purtătoarea de cuvânt a Palatului Cotroceni. M-a rugat, în numele preşedintelui, să nu public informaţia. Am refuzat. Imediat m-a sunat însuşi presedintele Traian Băsescu. I-am spus că este o informaţie de interes public. Mi-a comunicat că dacă voi publica această informaţie, viaţa ostaticilor va fi pusă în pericol. M-a somat să nu-mi asum această responsabilitate. Şi mi-a sugerat că dacă vreau să dau, totuşi, o ştire bombă, aş putea înlocui cuvântul 'bani' cu 'pistoale Kalaşnikov'", se arată într-un articol publicat pe corectnews.com.

Informaţiile vremii spun însă altceva despre acest episod. Banii de răscumpărare ar fi fost livraţi de Florian Coldea şi Mihai Răzvan Ungureanu în Siria, la Damasc, în aprilie 2005. Aceştia ar fi călătorit cu o aeronavă Falcon 900B a MIA AIRLINES şi au avut asupra lor cateva valize negre.

Întreaga operaţiune ar fi fost coordonată de generalul Stefanut care, împreună cu adjunctul său la Cotroceni, ţineau contactul cu echipa din Bagdad de la antitero.

Roşca Stănescu nu se opreşte aici cu dezvăluirile. Mai spune că, în realitate, operaţiunile au implicat multe milioane de dolari, dintre care, patru milioane nu au mai fost predate răpitorilor, ci au rămas în România.

"Adică, la cel care avea să devină, ulterior, prin mai multe ridicări în grad, la „excepţional", generalul cu două stele, Florian Coldea. Când a sosit aeronava Hercules, cu ostaticii la bord, în momentul în care acestia au părăsit aeronava, după deschiderea porţilor din spate ale acesteia, toată lumea a putut observa un mascat părăsind, în grabă, „puntea", cu o geantă diplomat, de culoare neagră în mână şi disparând apoi total din cadru. Era cea de-a doua parte a prăzii vizate de Traian Băsescu", a mai spus Sorin Roşca Stănescu.

Adevărul despre ce s-a întâmplat în 2005 îl vom putea afla abia peste 40 de ani, când vor fi desecretizate documentele referitoare la operaţiunea de recuperare a jurnaliştilor răpiţi în Irak.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close