Antena 3 CNN Actualitate Cea mai modernă navă civilă proiectată și construită vreodată în România este în drum spre Australia

Cea mai modernă navă civilă proiectată și construită vreodată în România este în drum spre Australia

Spărgătorul de gheață RSV Nuyina, construit în România și-a început călătoria de 6 săptămâni spre noua lui casă, portul Hobart.

Cea mai modernă navă civilă proiectată și construită vreodată în România este în drum spre Australia
Sursa foto: Twitter/pzcredactie
de Alexandra Ionescu    |    02 Sep 2021   •   13:02

Spărgătorul de gheață Nuyina a fost comandat de guvernul australian și a fost construit de la zero la șantierul naval din Galați.

Noaptea trecută, după ce a încheiat ultimele teste, a plecat din Vlissingen, și va ajunge în portul Hobart în octombrie după o călătorie de 24.000 de kilometri.

Spărgătorul de gheață RSV Nuyina înlcuiește nava Aurora Australis și are durată de exploatare de cel puțin 30 de ani.

Nava de Aprovizionare și Cercetare pentru Antarctica având o lungime de 160 de metri este construită pentru filiala Serco DMS Maritime în numele Departamentului Australian pentru Mediu și Energie. 

Costul total al navei s-a ridicat ridica la aproape 2 miliarde de dolari

Ea are un echipaj de 32 de oameni și va putea duce în Antarctica 120 de cercetători australieni.

Spărgătorul de gheață are la bord mai multe laboratoare cu aparatură de ultima generație.

Nava construită la Galaţi va naviga până undeva în apropierea Groenlandei şi va trebui să spargă gheaţă de 1,65 metri, cu o viteză constantă de 3 noduri, cam 5,6 km pe oră.

Nuyina ( ”Luminile sudului ” în imba aborigenilor din Tasmania) poate suporta călătorii de până la 90 de zile.

Nava a fost construită astfel încât să îndeplinească mai multe cerinţe, nu  doar să ducă bunuri, alimente şi combustibil la centrul din Antractica al guvernului australian, ci să fie şi o navă pentru cercetare.

Este cea mai avansată navă de acest fel care a fost vreodată trimisă în Oceanul sudic. Testele au început în primăvara acestui an.

Odată cu sosirea în portul Hobart în octombire, Nuyina va reîncepe testele în Antarctica înainte de a-și începe prima misiune pe continent.

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close