Antena 3 CNN Actualitate Specialişti în explozii de la Petroşani au mers la Călăraşi pentru a stabili cauzele exploziei

Specialişti în explozii de la Petroşani au mers la Călăraşi pentru a stabili cauzele exploziei

Specialişti în explozii de la Petroşani au mers la Călăraşi pentru a stabili cauzele exploziei
de M.T.    |    27 Dec 2013   •   12:23

Specialişti în explozii de la Petroşani fac verificări în blocul din Călăraşi unde s-a produs deflagraţia soldată cu un mort şi şase răniţi, pentru a stabili cauzele acesteia, fiind posibilă extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu în cazul unor angajaţi ai Distrigaz, informează Mediafax.

Potrivit procurorilor Parchetului Judecătoriei Călăraşi care au preluat ancheta în acest caz, echipa de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani face verificări în blocul afectat, astfel încât să se stabilească „punctul deflagraţiei”, iar datele furnizate de aceştia vor fi folosite în ancheta penală.

„Din ce am discutat cu specialiştii, nu este afectată structura de rezistenţă a blocului. Punctul deflagraţiei nu a fost stabilit, dar cel mai probabil a fost în acel apartament unde s-a produs explozia. Din ce am înţeles de la cei de la Distrigaz, ar fi fost detectate scurgeri de gaz şi la sistemul de ventilaţie al localului de la parterul blocului. Ne apropiem de finalizarea cercetărilor”, a spus procurorul Purcărea Xenofonte.

El a precizat că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă  şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.

De asemenea, procurorul a afirmat că varianta ca proprietarul apartamentului să fi încercat să se sinucidă, dând drumul la gaz, este „la fel de probabilă sau improbabilă ca toate celelalte variante analizate”.

La rândul său, directorul INSEMEX, Constantin Lupu, a declarat, vineri, că la Călăraşi au ajuns, încă de joi seară, patru cercetători pentru a aduna toate probele necesare unei expertize tehnice care să identifice cauzele deflagraţiei.

„Am fost încă de aseară la blocul în care s-a produs explozia pentru a vedea la faţa locului ce s-a întâmplat. Poliţiştii au luat aragazul, centrala termică şi o bucată de furtun din apartamentul unde a avut loc explozia, pe care urmează să ni le predea zilele următoare. Noi am ridicat întreaga reţea de conducte pentru a verifica etanşeitatea acesteia fiindcă existau foarte multe racorduri. În acest moment, pompierii scot molozul şi aşteptăm să vedem dacă nu mai găsim şi alte probe care să ne poată ajuta în expertiză", a declarat Lupu.

Gabriel Oprea a declarat că, vineri după-amiază, specialiştii de la Distrigaz vor stabili dacă este posibilă reluarea alimentării cu gaze pentru celelalte patru scări ale imobilului, aceasta fiind urmată de reluarea furnizării energiei electrice, pentru ca oamenii să îşi poată relua „încet, dar sigur” viaţa normală.

×
Subiecte în articol: Calarasi Petrosani Gabriel Oprea ancheta
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close