Antena 3 CNN Actualitate Specialiștii anunță o iarnă cruntă. Fenomenul care ar putea produce extreme și anomalii ale vremii

Specialiștii anunță o iarnă cruntă. Fenomenul care ar putea produce extreme și anomalii ale vremii

Specialiștii anunță o iarnă cruntă. Fenomenul care ar putea produce extreme și anomalii ale vremii
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
26 Oct 2017   •   19:36

Anul 2017 a fost plin de fenomene de caniculă, tornade, furtuni violente care au ucis oameni, dar şi ploi abundente. Toate acestea vor fi tot mai dese, anunță specialiștii.

Potrivit stiripesurse.ro, peste o săptămâna va fi un episod de frig, cu lapoviţă şi ninsoare. Experţii sunt îngrijoraţi şi că la Polul Nord ar putea avea loc mai repede decât de obicei ruperea vortexului polar. Asta ar înseamna că riscul de a avea o iarnă a extremelor creşte.

Unele prognoze europene arată că am putea avea strat de zăpadă de 8-10 centimetri la munte şi la deal. Nu ar fi exclus, spun specialiştii, mai ales că anul acesta a fost presărat cu anomalii climatice atât la nivelul temperaturilor, cât şi al precipitaţiilor şi vânturilor.

Sfatul oamenilor de ştiinţă ar fi să ne aşteptăm la cât mai multe astfel de extreme. O veste proastă ar fi ruperea vortexului polar, care ar putea avea loc mai devreme decât de obicei.

“Oamenii de ştiinţă ştiu despre vortexul polar de foarte mulţi ani. Poate fi puternic, dar poate fi şi slab. În mod normal vântul aici are viteze de peste 150 de mile pe oră (240 km/h). E unul dintre cele mai puternice uragane de pe pământ. Totuşi vortexul polar poate slăbi şi când se întâmplă asta, se sparge şi se împrăştie. Iar asta are potenţial de afectare a vremii.”, a afirmat Alex Deakin.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close