Antena 3 CNN Actualitate Contradicții uriașe în cazul spitalului Piatra Neamț. DSP Neamț: Spitalul nu avea aviz pentru modificări!

Contradicții uriașe în cazul spitalului Piatra Neamț. DSP Neamț: Spitalul nu avea aviz pentru modificări!

Direcția de Sănătate Publică susține că spitalul nu avea avizul instituției pentru reconfigurarea secției ATI și pentru modificările de la etajul 2 care a ars în urma incendiului devastator și care a dus la moartea a 10 pacienți intubați, bolnavi de COVID-19.

Contradicții uriașe în cazul spitalului Piatra Neamț. DSP Neamț: Spitalul nu avea aviz pentru modificări!
de Laura Dinu    |    16 Noi 2020   •   08:10

Anunțul Direcției de Sănătate Publică contrazice însă declarația managerului unității medicale care susține că etajele 2 și 3 sunt secții ATI cu circuite avizate de DSP, iar mutările de pacienți între etaje se fac în mod frecvent. 

”Mutarea pacienților a fost realizată fără aviz”

Direcția de Sănătate Publică Neamț susține că, pentru mărirea capacității secției ATI din cadrul Spitalului Județean, unde au ars de vii 10 pacienți, nu a fost solicitat avizul instituției. 

”Reconfigurarea secției ATI și mutarea pacienților COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi au obligația de a solicita și de a obține, anterior vreunei modificări, fie de structură fie de circuite funcționale, avizul Direcțiilor de Sănătate Publică județene. 

”S-au efectuat lucrări, este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP”

De altfel, Antena 3 a obținut în exclusivitate fotografii în care se văd pereți din rigips, care par să fi îngustat periculos de mult holurile spitalului din Neamț. Acest lucru ar fi făcut evacuarea victimelor extrem de dificilă. 

S-au efectuat lucrări de construcție. Acolo au fost mutați pacienții de la secția ATI care funcționa la etajul 3, la etajul 2. După informațiile pe care le avem, chiar în dimineața zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP”, a declarat Ludovic Orban. 

”S-ar fi făcut modificare de structură și etajul III, care era zona de ATI pentru pozitivi, a fost mutat la etajul II”

Acuzațiile din partea premierului sunt întărite de spusele prefectului de Neamț. 

S-ar fi făcut modificare de structură și etajul III, care era zona de ATI pentru pozitivi, a fost mutat la etajul II. În datele de la adresa DSP, în mod clar, Spitalul Județean nu reiese că ar fi cerut aviz de modificare a structurii”

Managerul spitalului, cel de-al optulea care ocupă această funcție în ultimele 10 luni, neagă aceste nereguli grave.

Secția ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț este organizată pe 2 etaje. Etajul 2 și etajul 3.  Nu a fost făcută nicio modificare, nici de structură, nici la echipamentele electrice...  Au fost doar mutați câțiva pacienți de la etajul 3,  spune Ionel Arsene, președinte Consiliul Județean Neamț

Și etajul 2 și etajul 3 sunt secții ATI cu circuite avizate de Direcția de Sănătate Publică Piatra Neamț. Aceste mutări de pacienți între etajul 2 și 3 se fac frecvent, nu e nicio noutate”, a adăugat și Lucian Micu, manager al Spitalului Județean Piatra Neamț. 

”Este o confuzie!”

De lucrări ar fi fost vizat strict un salon al spitalului, iar asta după obținerea avizelor necesare. Cel puțin așa susțin la unison managerul unității medicale și președintele Consiliului Județean Neamț.

Este vorba despre un salon care nu este în zona în care s-a întâmplat această tragedie, este un salon unde cei din Spitalul Județean îl amenajau pentru a suplimenta capacitatea ATI. Prefectul spune că nu există solicitare către Direcția de Sănătate Publică. Eu vă pun la dispoziție această solicitare pe care mi-a transmis-o managementul spitalului”, a mai declarat Ionel Arsene. 

Această confuzie s-a creat datorită faptului că noi am mai gândit un compartiment unde putem să mai mutăm încă 4 paturi, să putem să creștem capacitatea ATI. În această încăpere nouă nu au fost nici pacienți, nici aparatură. Practic, nu era funcțională”, a mai spus și Lucian Micu. 

Cei care vor face ordine în tot acest haos sunt procurorul Marius Iacob, din dosarul Elodia, dar și INSEMEX, specialiștii în explozibil care au făcut expertiza și în cazul Colectiv. 

×
Subiecte în articol: Piatra Neamț ati
Parteneri
Scandal maxim pe net: Decât cu popa în Rai, mai bine cu pisicile în Iad
x close