Descoperire șocantă în urma controalelor efectuate de Ministerul Sănătății. Spitalul care continuă să folosească produsele Hexi Pharma

07 Iun 2016   •   15:33
Descoperire șocantă în urma controalelor efectuate de Ministerul Sănătății. Spitalul care continuă să folosească produsele Hexi Pharma

Ministerul Sănătăţii a anunţat că s-au făcut mai multe controale inopinate în toate spitalele publice din ţară pentru a se verifica dacă se mai folosesc produsele Hexi Pharma, singura unitate unde se mai utilizează produsele, în număr redus, fiind Spitalul de Urgenţă din Craiova.

Controalele au fost efectuate în urma apariției în presă a unor suspiciuni legate de folosirea produselor Hexi Pharma în Spitalul Județean de Urgență Suceava, a informat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

"La Spitalul Județean de Urgență Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conținea, în fapt, produsul Aniosyme DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu și produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon", a precizat MS.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă.

"Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerințele cantitative ale spitalului. În data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câștigat licitația pentru înlocuirea majorității produselor Hexi Pharma. În aceeași zi au fost emise și comenzile pentru marfă. Pentru a preveni apariția de infecții nosocomiale în aceste condiții, Serviciul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curățenie și autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit", a precizat ministerul.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe secțiile de Obstetrică-Ginecologie și ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate și scoase de pe secții.

"În București au fost controlate până în prezent 11 spitale. La niciunul dintre acestea nu s-a constatat folosirea produselor Hexi Pharma. Restul de spitale din București sunt în curs de controlare, operațiunea se întinde însă pe o durată mai mare, dată fiind amploarea controalelor care conțin și alte tematici pe lângă aceasta. În restul spitalelor din țară nu se folosesc produsele Hexi Pharma", a precizat Ministerul Sănătății.

Pe 12 mai, Ministerul Sănătății a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma. Orice utilizare după această dată cade în răspunderea managementului spitalelor.

Citiți și: Noi dezvăluiri halucinante. Dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România sunt diluaţi de 10 ori

Alianța Medicilor respinge testele Ministerului: Pacienții nu sunt în siguranță

Sursă: Agerpres
x close