Antena 3 CNN Actualitate Sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, redus drastic de Guvern. Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie

Sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, redus drastic de Guvern. Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie

Sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, redus drastic de Guvern. Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie
Sursa foto: Foto: www.aid-n.com
16 Dec 2013   •   18:04
Guvernul a hotărât că producătorii de energie eoliană vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor. Unităţile fotovoltaice vor fi recompensate cu 3 certificate verzi, jumătate din nivelul actual, informează Mediafax.

Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern, unităţile eoliene vor primi, până în 2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea, iar după 2018 vor încasa 0,25 de certificate verzi.

În prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi până în 2017, respectiv 1 certificat verde după 2018.

Pentru centralele fotovoltaice, numărul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la 6 la 3 pe MWh de energie electrică.

În cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalată de el mult 10 MW, numărul certificatelor verzi va scădea de la 3 la  2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a constatat, în prima parte a anului, în urma unui studiu, că producătorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsă, prin raportare la costul investiţiilor în centrale de producţie, şi a recomandat Guvernului reducerea numărului certificatelor verzi acordate acestora.

Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producţia de energie din surse regenerabile.

 

×
Subiecte în articol: energie regenerabila
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close