Antena 3 CNN Actualitate SRI: pierderile provocate bugetului României de contrabanda cu țigarete se ridică la câteva sute de milioane de euro anual

SRI: pierderile provocate bugetului României de contrabanda cu țigarete se ridică la câteva sute de milioane de euro anual

O nouă analiză SRI publicată recent dezvăluie mecanismele unuia dintre cele mai grave fenomene de contrabandă din România.

SRI: pierderile provocate bugetului României de contrabanda cu țigarete se ridică la câteva sute de milioane de euro anual
Sursa foto: radu-tudor.ro
de Radu Tudor    |    15 Noi 2021   •   11:13

În contextul în care în România există aproximativ 5 milioane de adulți fumători, piața neagră a țigaretelor s-a situat, conform studiului realizat de Novel Research în luna mai 2021, în jurul valorii de 10% din totalul consumului la nivel național.

Această piață este alimentată prin contrabandă, infracţiune care presupune introducerea sau scoaterea din țară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. Amploarea fenomenului este demonstrată și de faptul că această infracțiune, care figura în categoria amenințărilor la adresa securității naționale în Legea 51/1991, continuă să fie o temă importantă în Strategia Națională de Apărare a Țării 2020 – 2024.

Dat fiind nivelul ridicat al accizelor, introducerea țigaretelor de contrabandă pe teritoriul Uniunii Europene reprezintă o activitate constantă a grupărilor de criminalitate organizată. Graniţa comună cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova transformă România într-un teritoriu tatonat frecvent de grupările de criminalitate organizată care încearcă, prin metode variate şi inovative, să evite măsurile de securitate şi să exploateze orice breşă identificată.

Piaţa neagră autohtonă şi cea europeană sunt alimentate în general cu ţigarete contrafăcute sau procurate de pe piața legală din alte state (inclusiv din duty-free-uri). În ultimul an, cel mai frecvent traficate ţigarete în România au fost cele din categoria „cheap whites”, respectiv țigarete produse în fabrici legale, destinate anumitor pieţe de desfacere, dar care, ulterior, sunt vândute ilegal în alte state, fără plata taxelor și accizelor.

Citește continuarea pe radu-tudor.ro.
 

×
Subiecte în articol: contrabanda țigarete SRI
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close