Antena 3 CNN Actualitate SRI, reacție în scandalul interceptărilor: Decizia CCR are impact asupra securității naționale

SRI, reacție în scandalul interceptărilor: Decizia CCR are impact asupra securității naționale

SRI, reacție în scandalul interceptărilor: Decizia CCR are impact asupra securității naționale
10 Mar 2016   •   13:15

Serviciul Român de Informații a publicat, pe site-ul instituției, un comunicat în care arată că decizia CCR privind interceptările are impact asupra securității naționale.

Președintele SRI Eduard Hellvig subliniază, în comunicatul pe care îl semnează, că SRI va pune în aplicare orice decizie și hotărâre a Justiției, arătând că ”SRI rămâne şi în mandatul meu o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi a statului de drept”.

Cu toate acestea, Eduard Hellvig este de părere că decizia Curții Constituționale privind interceptările are un impact cert asupra securității naționale, ”având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate”.

”Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabile”, a mai scris Eduard Hellvig.

SRI surclasează FBI la interceptări!

Serviciul Român de Informaţii a făcut în anul 2014 aproape 2.500 de interceptări la o populaţie de 20 de milioane de locuitori. La polul opus, FBI a făcut cu o mie mai puţine, adică 1.416 interceptări la o populaţie de 319 milioane de locuitori.

Interceptările făcute de către SRI au crescut cu 700% în ultimii 10 ani, arată un raport al instituţiei. Astfel, dacă în anul 2005 au fost făcute 6.370 de interceptări, în anul 2014 s-a ajuns la aproape 45.000.

 

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close