Stafilococ auriu, depistat în laptele care a provocat toxiinfecţiile alimentare în Prahova

de A.M.P    |    06 Apr 2012   •   21:56
Stafilococ auriu, depistat în laptele care a provocat toxiinfecţiile alimentare în Prahova Foto: presaonline.ro

Cei 63 de copii şi trei adulţi din Prahova, diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară la sfârşitul lunii martie după ce au consumat produse distribuite prin programul "Lapte şi corn", s-au îmbolnăvit din cauza laptelui care era infectat cu stafilococ auriu, au stabilit autorităţile sanitare citate de Mediafax.

Potrivit unui comunicat de vineri al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrica ce asigură producţia de lapte pentru şcolile din judeţ au arătat prezenţa stafilococului auriu.
   
În urma anchetei epidemiologice, inspectorii sanitar-veterinari au dispus sistarea producţiei, iar reluarea activităţii se va face după igienizarea unităţii şi verificarea eficienţei acesteia, se arată în documentul citat.
   
De asemenea, inspectorii pentru siguranţa alimentelor au confiscat 157.650 pungi de lapte UHT de 200 de mililitri, din loturile incriminate, acestea urmând să fie distruse şi au reţinut toate celelalte loturi de lapte care au fost produse ulterior datei de producţie a loturilor infestate. Din loturile reţinute au fost prelevate probe care vor fi, de asemenea, analizate.
   
În plus, inspectorii ANSVSA au decis ca producătorul Ecolact să fie controlat lunar, iar fabrica a primit o amendă de 40.000 de lei, pentru punerea în consum de produse cu parametrii microbiologici depăşiţi.
   
La sfârşitul lunii martie, în decurs de câteva zile, 66 de persoane, între care 63 de copii cu vârste cuprinse între doi şi 14 ani, au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat produse distribuite în şcoli prin programul "Lapte şi corn". Pacienţii proveneau din localităţi diferite, copiii intoxicaţi provenind de la peste 40 de unităţi de învăţământ.


   

x close