Antena 3 CNN Actualitate Stare de alertă meteo: Pericol de inundaţii şi avalanşe în 17 judeţe. Vezi prognoza meteo de weekend

Stare de alertă meteo: Pericol de inundaţii şi avalanşe în 17 judeţe. Vezi prognoza meteo de weekend

Stare de alertă meteo: Pericol de inundaţii şi avalanşe în 17 judeţe. Vezi prognoza meteo de weekend
Sursa foto: Avalansa
30 Ian 2009   •   10:48

Stare de alertă, din punct de vedere meteorologic. 17 judeţe din partea de est a României şi Capitala se află sub o atenţionare meteo de cod galben de ninsoare şi vânt. În schimb, sud-vestul ţării este afectat de ploi şi inundaţii.
O comună întreagă din Gorj a rămas izolată după ce podul din localitatea a fost luat de ape, iar ninsorile cauzează probleme în Munţii Bucegi şi în Munţii Făgăraş unde pericolul producerii de avalanşe este foarte ridicat.
În Târgu Jiu, o comună întreagă din Gorj a fost izolată după ce podul din localitatea Mierea a fost luat de ape. În Dolj, 400 sute de hectare de teren au fost inundate din cauza ploilor din ultima vreme.
Aproape 400 de familii din satul Mierea sunt izolate. Singura legătură cu lumea este o punte care stă să se rupă în orice moment.
Oamenii susţin că primarul este de vină pentru situaţia în care se află localitatea.
Autorităţile locale au promis că în cel mai scurt timp vor aduce în zonă utilaje cu ajutorul cărora să regularizeze cursul râului şi să repare podul.
În Dolj, ploile care au căzut în ultimele zile au inundat 400 hectare de teren agricol. Apa a inundat şi o porţiune de drum în localitatea Scăeşti.

În acelaşi timp, zăpada proaspată depusă în cantităţi mari, în ultimele 24 de ore, riscă să o ia la vale în Munţii Făgăraş dar şi în Munţii Bucegi. Aici, riscul producerii de avalanşe a crescut la trei.
Tot din cauza vremii, instalaţiile de transport pe cablu de la Sinaia nu au funcţionat ieri şi nu vor funcţiona nici vineri dacă vântul continuă să bată cu putere.
În Munţii Bucegi şi Făgăraş, la altitudini mai mari de 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă a depăşit 80 de centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul trei.
Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe traseele interzise.
Din cauza ninsorilor abundente, instalaţiile de transport pe cablu de la Sinaia nu au funcţionat toata ziua de joi.
Iarnă în toată regula şi în Caraş Severin. În numai o zi, în Banatul Montan a nins cât într-o săptămână. Până să acţioneze drumarii, în zonă s-au produs mai multe accidente.
Până la degajarea drumului, accesul spre Semenic a fost oprit. Stratul de zăpadă atinge aici aproape 40 de centimetri.

Meteorologii anunţă vreme rece şi în zilele următoare.
Vineri, vremea se va răci în toate regiunile, iar cerul va fi mai mult noros. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 şi 8 grade, iar cele minime între -8 şi 2 grade. Va ninge în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi pe arii mai restrânse în restul ţării. În prima parte a zilei, în sudul teritoriului, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie şi lapoviţă. Vântul va prezenta intensificări îndeosebi în Dobrogea, sudul Moldovei şi estul Munteniei. Presiunea atmosferică va creşte uşor.
Sâmbătă, vremea va continua să se răcească uşor, astfel încât valorile de temperatură vor fi cele normale pentru această perioadă, cu maxime între -4 şi 4 grade şi minime între - 10 şi 0 grade, uşor mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi mai mult noros. Va ninge slab, local în regiunile vestice, sud-vestice şi centrale şi izolat în restul ţării. Vantul va mai prezenta unele intensificari in Dobrogea. Izolat, dimineata si noaptea, se va semnala ceata. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor.
Duminică, cerul va fi mai mult noros şi local vor fi ninsori slabe în sud-vestul, centrul, nord-estul ţării şi la munte şi izolat în rest. Vântul va sufla slab până la moderat. în zonele joase, mai ales dimineaţa şi noaptea, local se va semnala ceaţa. Temperaturile maxime se vor situa între -2 şi 6 grade şi minimele între -10 şi 0 grade, uşor mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali.
ÎN BUCUREŞTI, vremea se va răci vineri. Temperatura maximă va fi în jur de 3 grade, iar cea minimă de -2 ... -1 grad. Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor cădea precipitaţii, la început sub formă de ploaie, apoi lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări. Presiunea atmosferică va creşte uşor.
Sâmbătă, vremea va continua să se răceasca uşor. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi condiţii ca trecător să ningă slab, mai ales ziua. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 1...2 grade, iar minima de -3 ... -2 grade.Presiunea atmosferică va continua să crească uşor.
Duminică, cerul va fi mai mult noros şi vor fi condiţii de ceaţă, îndeosebi dimineaţa. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar minima va fi de -4 ... -3 grade.
Antena 3

×
Subiecte în articol: ninsoare ploi inundatii cod galben
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close