Antena 3 CNN Actualitate Stația de metrou supraterană din Sectorul 4 este gata! Daniel Băluță: ”În cel mai scurt timp oamenii o vor putea folosi”

Stația de metrou supraterană din Sectorul 4 este gata! Daniel Băluță: ”În cel mai scurt timp oamenii o vor putea folosi”

Stația de metrou supraterană Tudor Arghezi, construită din bani europeni de către Primăria Sectorului 4, este pregătită să primească primii călători.

de Andreea Ştefan    |    13 Dec 2022   •   12:12

Stația va deservi tronsonul dintre Șoseaua de Centură și actualul capăt al Magistralei 2 - stația Berceni.

Este o premieră pentru București ca o stație de metrou să fie construită de o primărie de sector și nu de Metrorex, compania din subordinea Ministerului Transporturilor.

Acum, urmează ca cei de la Metrorex să facă verificările tehnice și să o dea în circulație.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lucrările au început în ianuarie 2021 şi au avut termen 24 de luni.

Noua staţie de metrou Tudor Arghezi va beneficia de şase zone de acces pietonal, din care două vor fi situate pe partea opusă a Şoselei Berceni, fiind asigurată o legătură printr-un pasaj pietonal subteran pe sub şosea.

Cele două ieşiri vor ­asigura accesul la parcarea de tip Park&Ride, amenajată peste drum, cu o capacitate de 300 de maşini.

Pentru că e o staţie supraterană, proiectul prevede inclusiv o instalaţie de degivrare a căii de rulare, cel mai complex sistem de acest tip folosit vreodată în România. Acesta va permite exploatarea staţiei în condiţii de iarnă şi temperaturi scăzute.

Valoarea investiției este 214 milioane de lei.

”Banii europeni au reprezentat și reprezintă șansa acestei comunități, întrucât această stație este realizată ca și finanțare integral din bani europeni.

Al doilea factor determinant a reprezentat solidaritatea instituțională, pentru că am realizat o premieră în administrație, și anume aceea în care un UAT s-a asociat cu Metrorex, cu Ministerul Transporturilor și împreună, după cum vedeți, într-un timp mai scurt decât cel contractual am reușit să finalizăm acest obiectiv de investiții.

(...) Astăzi predăm această investiție celor de la Metrorex, încep procedurile de recepție și, în cel mai scurt timp, oamenii vor folosi acest mijloc de transport, coroborat cu finalizarea lucrării pe care am demarat-o”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Magistrala M2 de metrou se va prelungi cu cel puțin încă trei stații noi până în comuna Berceni.

Primăria Sectorului 4 a semnat deja contractul de circa 5 milioane de lei pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate, un contract cu termen de 9 luni.

Pentru ca această idee să devină realitate, Primăria Sectorului 4 va scoate la licitație și achiziția de garnituri de metrou, astfel încât timpul mediu de așteptare să fie între 2 și 3 minute.

Estimarea teoretică este undeva între 300 şi 400 de milioane de euro.

Proiectul de extindere a magistralei M2 de metrou în județul Ilfov, realizat de Primăria Sectorului 4 împreună cu Consiliul Județean Ilfov, Metrorex și Ministerul Transporturilor vine în completarea noii stații de metrou "Tudor Arghezi".

×
Subiecte în articol: metrou sectorul 4 Daniel Băluţă
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close