Antena 3 CNN Actualitate Staţiunile balneo-climaterice: Muzeele sănătăţii româneşti de odinioară

Staţiunile balneo-climaterice: Muzeele sănătăţii româneşti de odinioară

Staţiunile balneo-climaterice: Muzeele sănătăţii româneşti de odinioară
08 Sep 2008   •   19:35

Faimoasă cândva pentru centrele sale de sănătate şi pentru staţiunile balneo-climaterice, România mai oferă acum doar ruine. Cu toate acestea, pentru aceste 18 zile de tratament balneo la preţ mic mii de români stau la cozi infernale. Mic e preţul, proaste sunt şi condiţiile: hotelurile sunt scorojite, camerele au miros închis, bazele de tratament sunt bune de muzeu.

Echipa Observator a făcut un tur al celor mai cunoscute staţiuni balneo-climaterice din România. Astăzi vă prezentăm Valea Oltului, staţiunea Călimăneşti - Căciulata!

Odinioară staţiunea era o comoară pentru cei cu afecţiuni reumatice, renale şi respiratorii. Renumele apelor minerale din zonă a ajuns şi în Franţa, aşa că, în 1869, Napoleon al treilea a venit la Căciulata pentru a-şi trata o afecţiune la rinichi.

Comuniştii au exploatat şi ei zona. Au construit hoteluri cu mii de spaţii de cazare şi baze de tratament dotate cu aparatură de ultimă generaţie. O adevărată ?industrie de vacanţă" pentru pensionari şi tineri deopotrivă: restaurante, ştranduri, saloane de înfrumuseţare şi cinematografe.

"Au trecut 20 de ani de când capitalismul le tot bulversează românilor viaţa. 20 de ani care, la Călimăneşti-Căciulata, au adus ruina", a declarat Nicu Rădulescu.

Baza de tratament de la Călimăneşti-Căciulata este cea mai mare din ţară. Şi mereu e plină. Nu de turişti în vacanţă ci de bolnavi speră să se trateze aici pe bani puţini. Indiferent de tratamentul prescris, pacienţii au o ''procedură'' comună: cozile!

"Am stat la rând la bilete, din decembrie până în august", se plânge o bunicuţă. "La data de întâi a fiecărei luni se fac înscrierile începând cu 4 noaptea! Eu am stat la coadă de la 5!" i se alătură un bătrânel.

La secţia de electroterapie, mobilierul abia mai rezistă, conductele sunt mâncate de rugină iar toaletele sunt de evitat. Jale este şi la secţia de hidroterapie! Aparatura are aceiaşi vârstă cu baza de tratament: peste 25 de ani! Dar cum bolnavii au venit pentru încă un pic de sănătate, îndură orice!

Indiferent de secţie, tabloul este acelaşi! Oamenii stau la coadă sprijiniţi în bastoane, asistentele împart fişe şi aparate care sunt numai bune de casare.

La ştrandurile termale, aceeaşi aglomeraţie! Abia ai loc să arunci un ac. Intrarea este 20 de lei. Confort nici pomeneală! Se stă direct pe ciment, duşurile nu funcţionează şi nu există niciun supraveghetor.

Patul scârţâie, mobila e ruptă, geamurile nu se închid iar baia e pericol pentru sănătate. E drept, şi aici a început modernizarea, însă fondurile sunt insuficiente.



Observator

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close