Antena 3 CNN Actualitate Statuia lui Caragiale, alături de alte 15 personaje turnate în bronz, în centrul Capitalei (VIDEO)

Statuia lui Caragiale, alături de alte 15 personaje turnate în bronz, în centrul Capitalei (VIDEO)

Statuia lui Caragiale, alături de alte 15 personaje turnate în bronz, în centrul Capitalei (VIDEO)
Sursa foto: statui
11 Aug 2009   •   23:21


Caragiale şi 15 personaje din operele sale turnate în bronz îi vor privi, de luna viitoare, pe bucureştenii care trec prin centrul oraşului. Grupul statuar care a fost conceput în 2002 şi terminat abia acum, va fi amplasat în faţa Teatrului Naţional. A costat un milion şi jumătate de euro.

16 statui, de peste trei metri înălţime, vor fi montate în cel mult o lună în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Mam'mare, tanti Miţa, domnul Goe, Farfuridi, Brânzovenescu, Cetăţeanul Turmentat... sunt doar câteva dintre cele 15 personaje care îi vor sta alături lui Ion Luca Caragiale.

Ideea monumentului i-a venit acum şapte ani fostului Ministru al Culturii, Răzvan Teodorescu.

Pentru cele 16 statui artistul a încasat 1,5 milioane de euro. Un milion dă Capitala, iar restul Ministerul. Turnat în bronz, ansamblul de 16 statui cîntăreşte 25 tone.

În şapte ani de când se tot lucrează la proiect monumentul a fost deseori contestat - din cauza costurilor prea mari şi a locului de amplasare. Chiar experţii Primăriei Capitalei s-au temut că monumetul extrem de greu va afecta parcarea subterană din faţa teatrului. Însă după mai multe expertize tehnice decizia a fost luată - Caragiale şi personajele lui vor sta în centrul oraşului.

Planul este ca întreg grupul să fie amplasat până pe 20 septembrie când au loc Zilele Bucureştiului.



Observator

×
Subiecte în articol: Teatrul National bronz
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close