Antena 3 CNN Actualitate Statuia lui Carol I, inaugurată în Piaţa Palatului Regal în prezenţa familiei regale

Statuia lui Carol I, inaugurată în Piaţa Palatului Regal în prezenţa familiei regale

Statuia lui Carol I, inaugurată în Piaţa Palatului Regal în prezenţa familiei regale
Sursa foto: Foto: Mediafax
06 Dec 2010   •   22:06

Statuia lui Carol I a fost reaşezată în Piaţa Palatului Regal din Capitală. Luni, principesa Margareta, principele Radu şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au marcat momentul printr-o scurtă ceremonie. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc de Ziua Naţională, dar atunci statuia a fost vandalizată.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I a fost reamplasată, după mai bine de 60 de ani, în Piaţa Palatului Regal. Ea se află pe un piedestal de şase metri, între clădirea Bibliotecii Centrale Universitare şi Palatul Regal. Statuia ecvestră a Regelui Carol I măsoară şapte metri în lungime, are o înălţime de 13 metri şi este în întregime din bronz. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Florin Codre, după modelul statuii iniţiale create în 1939 de artistul Ivan Mestrovici şi topită de comunişti în 1948. Bronzul a fost folosit la vremea respectivă pentru a turna statuia lui Lenin.

De Ziua României, statuia care îl reprezintă pe Regele Carol I, amplasată în Piaţa Revoluţiei, a fost vandalizată. Persoane necunoscute au scris, cu vopsea roşie, mai multe texte pe soclul statuii.

Muncitorii care lucrau la amplasarea statuii au văzut textele scrise pe soclu. Pe partea frontală a soclului era scris, cu vopsea rosie, "Cinste lui", iar pe o altă latură un mesaj pentru primarul Capitalei, căruia i se cerea demisia pentru că lucrările la Stadionul Naţional nu au fost finalizate.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close