Antena 3 CNN Actualitate Statul ar putea cere o nouă taxă producătorilor de medicamente, pentru a creşte bugetul la Sănătate

Statul ar putea cere o nouă taxă producătorilor de medicamente, pentru a creşte bugetul la Sănătate

Statul ar putea cere o nouă taxă producătorilor de medicamente, pentru a creşte bugetul la Sănătate
Sursa foto: Foto: Observator
31 Aug 2011   •   08:37

Un nou scandal ar putea să-i lase pe pacienţi fără medicamente. Statul vrea să le impună taxe noi producătorilor de medicamente pentru a creşte bugetul de investiţii în Sănătate.

Producătorii şi importatorii de medicamente spun că Executivul se lăcomeşte şi, prin urmare, se gândesc să scoată de pe piaţă o parte dintre tratamente. O decizie ar putea fi luată astăzi, în cadul şedinţei de Guvern.

Noua taxă impusă de Guvern se calculează făcând diferenţa între valoarea bugetului pentru medicamente dintr-un anumit trimestru faţă de trimestrul similar din 2009, an ales ca bază de referinţă. Dacă această diferenţă este mai mare de 10% din cifra de afaceri a companiilor farmaceurice, acestea trebuie să dea înapoi 70% din ea.

Cu toate acestea, conducerea Ministerului Sănătăţii nu s-a pus încă de acord asupra modului în care va fi pusă în practică. Ministrul Ladislau Ritli n-a ştiut să spună nici ce sumă va aduce la buget aplicarea acestei taxe.

Puse în faţa situaţiei, companiile farmaceutice iau în calcul inclusiv scoaterea de pe piaţă a anumitor medicamente, pentru a evita falimentul.

În acest moment este în vigoare deja o taxă de tip clawback, calculată în funcţie de veniturile firmelor din industria farmaceutică. Nivelul ei variază între 5% şi 11%.

×
Subiecte în articol: medicamente taxa sănătate bolnavi
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close