Antena 3 CNN Actualitate Statul român, condamnat la CEDO pentru împiedicarea accesului la dosare ale Securității

Statul român, condamnat la CEDO pentru împiedicarea accesului la dosare ale Securității

Statul român, condamnat la CEDO pentru împiedicarea accesului la dosare ale Securității
de S.T.    |    25 Sep 2013   •   19:40

Statul român a fost condamnat, marți, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea dreptului la viață privată și de familie în cazul unei femei din România care a reclamat faptul că i s-a interzis accesul la dosare ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

CEDO a decis că statul român trebuie să-i plătească reclamantei, Antoneta Tudor, daune morale de 4.500 de euro pentru încălcarea Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care privește respectarea dreptului la viață privată și de familie, scrie Agerpres.

Născută în 1951 și cu domiciliul la București, Antoneta Tudor a reclamat accesul incomplet la documente ale fostei Securități, legate de tatăl său decedat.

Potrivit CEDO, femeia a obținut în 2001 acces din partea CNSAS la dosarele ce îl priveau pe tatăl său, care murise cu câțiva ani în urmă în circumstanțe suspecte în timp ce era investigat de Securitate.

Ea a aplicat fără succes la CNSAS și la Serviciul Român de Informații (SRI) pentru a avea acces la două noi dosare care îl priveau pe tatăl său. În 2003 și 2004, acțiunile reclamantei au fost respinse de Curtea de Apel București și, respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2011, în urma solicitărilor făcute de agentul Guvernului român, CNSAS a informat-o pe Antoneta Tudor că se află în posesia unuia dintre cele două dosare și a invitat-o să vină și să le consulte.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close