Antena 3 CNN Actualitate Statul va încasa cu 2 miliarde de lei mai puțin din plafonarea prețului la gaze, companiile nu vor mai face investiții. Avertismentul specialiștilor

Statul va încasa cu 2 miliarde de lei mai puțin din plafonarea prețului la gaze, companiile nu vor mai face investiții. Avertismentul specialiștilor

Statul va încasa cu 2 miliarde de lei mai puțin din plafonarea prețului la gaze, companiile nu vor mai face investiții. Avertismentul specialiștilor
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Ian 2019   •   13:00

Guvernul va încasa două miliarde de lei mai puțin prin aplicarea OUG 114/2018, prin care sunt introduse plafonarea prețului la gaze și taxa de 2% pe cifra de afaceri, arată Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA). Petroliștii spun că vor pierde finanțarea pentru proiectele de producție și vor fi nevoiți să închidă sondele neprofitabile. 

În primul rând, companiile de petrol și gaze arată că taxa se va aplica pe o bază mai mică, ceea ce înseamnă venituri mai mici la buget, scrie libertatea.ro.

„ROPEPCA consideră că noile reglementări vor duce la o pierdere dublă, atât pentru sectorul petrolier, cât şi pentru bugetul de stat. Membrii noştri se aşteaptă la o reducere a impozitelor plătite către bugetul de stat, variind între 30% şi 60%, în funcţie de modelul de business al fiecărei companii. 

Luând în considerare un preţ de 90 lei/MWh (media BRM pentru tranzacţiile cu livrare în luna noiembrie 2018) şi producţia de anul trecut, pierderile directe ale bugetului de stat se ridică la cel puţin 2 miliarde de lei pe an (proveniţi din taxa pentru veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei de gaze, redevenţe şi impozitul pe profit), fără a lua în calcul dividendele de la participaţiile statului în companiile producătoare de gaze, precum şi TVA pentru consumatorii finali de uz casnic. 

Nu sunt incluse pierderile suplimentare provocate de reducerea investiţiilor, revizuirea politicilor de personal, scăderea producţiei de gaze şi de impactul economic negativ indirect şi indus”, potrivit unui comunicat al asociației. 
 

×
Subiecte în articol: stat incasari pret gaze companii
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close