Antena 3 CNN Actualitate Steagul, sărbătoare unică în România de Bobotează - VIDEO

Steagul, sărbătoare unică în România de Bobotează - VIDEO

Steagul, sărbătoare unică în România de Bobotează - VIDEO
Sursa foto: foto: captura Youtube
06 Ian 2017   •   15:04

Şi în acest an, localnicii din comuna Morteni (Dâmboviţa) şi din imprejurimi s-au adunat pentru a lua parte la străvechea sărbătoare ce poarta numele de Steagul, potrivit voceadambovitei.ro.

În ziua de Bobotează, mai multe prăjini lungi şi dintr-un lemn flexibil se împodobesc cu batiste colorate, cusute manual de fetele nemăritate, iar apoi sunt purtate de gazde până în centrul localităţii, unde este locul de întâlnire al tuturor.

"Nu ştim când şi de unde până unde cineva din afară localităţii noastre, fără să se documenteze, a denumit total eronat obiceiul obiceiul nostru străbun, păstrat cu sfinţenie şi mândrie de sute şi sute de ani. S-a scris prin ziare ori pe unele site-uri de pe internet şi chiar s-a spus şi pe la anumite posturi de radio sau televiziune cum că obiceiul nostru s-ar numi ,,geavrelele”. Nu este adevărat! Să fie clar pentru toată lumea: obiceiul se numeşte STEAGUL, nu ,,geavrelele”! În ziua de Bobotează( 6 ianuarie), noi spunem dintotdeauna, ,,Mergem la STEAGURI!”, nu ,,Mergem la GEAVRELE!”. Iar tinerii care împodobesc STEAGUL se numesc STEGARI. Geavrelele sunt elementele componente ale STEAGULUI, alături de beţe, ciucuri, cordele şi prăjină pe care tinerii stegari prind obiectele sus-numite. Există şi o carte (lucrare monografică) despre obiceiul acesta, scrisă de Maria Mirea, fosta mea profesoară de limba şi literatură română. Ea s-a născut, a copilărit, a învăţat şi a profesat în Morteni. Cartea are titlul "Steagul. Obicei unic" şi a fost publicată în anul 2004. Este singură carte despre acest obicei unic în lume", a spus primarul Ionel Olteanu pentru Adevărul.

 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close