Antena 3 Actualitate Steagul secuiesc, motiv de dispută între Consiliului Judeţean şi Prefectura din Covasna

Steagul secuiesc, motiv de dispută între Consiliului Judeţean şi Prefectura din Covasna

02 Noi 2012   •   19:08
Steagul secuiesc, motiv de dispută între Consiliului Judeţean şi Prefectura din Covasna
Sursa foto: Foto:covasna.info.ro

Tribunalul Covasna a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean în disputa cu Prefectura privind legalitatea steagului judeţului aprobat în anul 2008, informează Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, a declarat vineri că Tribunalul Covasna a respins acţiunea intentată în contencios administrativ de Prefectură pe motiv că adoptarea steagului nu are un temei legal. Tamas a spus că prefectul Codrin Munteanu excelează în acţiuni care atacă direct ori indirect identitatea ori sentimentele naţionale ale secuilor, generând o stare de tensiune interetnică.
   
"Domnul prefect nu face altceva decât încearcă să creeze tensiuni etnice în zonă. Îl vom sesiza pe primul ministru Victor Ponta despre modul în care activează reprezentantul Guvernului în judeţul Covasna. Nu cred că astfel de acţiuni fac parte din programul guvernamental", a spus Tamas Sandor.
   
Prefectul Codrin Munteanu a făcut recurs la sentinţă şi are convingerea că procesul va fi câştigat la Curtea de Apel Braşov. Acesta a explicat că a atacat în contencios administrativ hotărârea privind steagul pentru simplul motiv că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale.
   
"Nu e prima sentinţă care se pierde la Tribunalul Covasna, dar la recurs toate au fost anulate la Curtea de Apel şi au fost câştigate de instituţia Prefectului (...)  Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag al unităţii administrativ teritoriale", a declarat Codrin Munteanu, arătând că şi predecesorul său, fostul prefect al judeţului Covasna Gyorgy Ervin, a atacat o hotărâre similară adoptată de Consiliul local Târgu Secuiesc, fiind prin urmare "pe aceeaşi parte a baricadei" la acest capitol.

Referindu-se la reacţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna acesta a spus că subiectul "este adus în mod forţat în zona etnică", deşi este o chestiune legată strict de lege.
   
Steagul aflat în dispută conţine o stemă din secolul al XIV-lea, respectiv stema Ţinutului Trei Scaune, aprobată în anul 2007 de Comisia de heraldică şi de Guvernul României.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close