Antena 3 CNN Actualitate Registrul Național Electronic de Vaccinări, ținta unor atacuri informatice în timp ce era accesat de consilierul lui Vlad Voiculescu

Registrul Național Electronic de Vaccinări, ținta unor atacuri informatice în timp ce era accesat de consilierul lui Vlad Voiculescu

O situație stranie și potențial periculoasă a fost dezvăluită, joi, la Sinteza Zilei. Mai multe atacuri informatice au avut loc asupra Registrului Național Electronic de Vaccinări, din care, aparent, s-au descărcat și date confidențiale, în timp ce acest sistem era accesat de consilierul ministrului Vlad Voiculescu.

Registrul Național Electronic de Vaccinări, ținta unor atacuri informatice în timp ce era accesat de consilierul lui Vlad Voiculescu
11 Mar 2021   •   23:30

O investigație realizată de Sabrina Preda și Sergiu Cora relevă că, de când Vlad Voiculescu a preluat mandatul de ministrul al Sănătății, acesta a făcut presiuni continue pentru ca Ștefan Voinea, consilierul său, să primească acces la Registrul Național Electronic de Vaccinări.

A făcut presiuni la CNCAV însă colonelul Valeriu Gheorghiță l-a informat pe premierul Florin Cîțu și se părea că lucrurile se vor opri acolo.

Demersurile au continuat la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Acesta, fiind în subordinea Ministerului Sănătății, presiunile ministrului Voiculescu au produs rezultatul scontat.

Duminică, cei de la INSP și-au dat acceptul ca de pe un calculator din afara Ministerului Sănătății, folosit de Ștefan Voinea, să poată fi accesat Registrul Național Electronic de Vaccinări.

Registrul Național Electronic de Vaccinări are toate datele personale ale românilor care s-au vaccinat, indiferent de vaccin. Sunt date confidențiale. Există și date statistice.

Mai tare ca-n Matrix: Consilierul lui Vlad Voiculescu a accesat Registrul Electronic al Vaccinărilor de 200 de ori în 3 ore

Ministerul Sănătății avea acces complet la datele statistice din Registrul Național Electronic de Vaccinări iar Ștefan Voinea, care a primit acces pe calculatorul său la această resursă, a accesat-o  de 200 de ori în 3 ore.

În aceste ore au avut loc mai multe atacuri cibernetice. Consilierul onorific Ștefan Voinea a recunoscut că a accesat și exportat în spațiul public datele statistice din Registrul Național Electronic de Vaccinări.

Întrucât în perioada în care Voinea a accesat Registrul s-au înregistrat atacuri informatice asupra acestuia și există indicii că au fost descărcate date din el - altele decât cele la care Ministrul Sănătății avea acces legitim - se pune întrebarea: cui îi folosește eventualul furt de date? 

Răspunsul nu trebuie căutat foarte departe: se știe că firmele din industria Pharma, producătorii de vaccin, "vânează" astfel de date pentru le folosi în studiile lor.

În urma incidentului în centrul căruia se află consilierul ministrului Voiculescu, premierul Florin Cîțu a trimis corp corp de control la INSP.

Rămâne de văzut cu ce rezultat.

×
Subiecte în articol: Sintea zilei
Parteneri
Aproape jumătate din miniştrii lui Marcel Ciolacu ar putea să plece din Guvern 
x close