Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Un nou tip de coronavirus apărut la câini se transmite și la oameni

Studiu: Un nou tip de coronavirus apărut la câini se transmite și la oameni

Un nou tip de coronavirus despre care se crede că a apărut inițial la câini a fost detectat la pacienții spitalizați cu pneumonie în perioada anilor 2017-2018 și ar putea fi al optulea coronavirus unic cunoscut pentru faptul că poate provoca boli în rândul oamenilor dacă va fi confirmat ca agent patogen, arată un nou studiu.

Studiu: Un nou tip de coronavirus apărut la câini se transmite și la oameni
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    21 Mai 2021   •   23:00

Autorii lucrării au spus că descoperirile au indicat că virusul cel mai probabil s-a transmit recent de la animale la oameni, dar a subliniat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acesta poate fi transmis între oameni.

De asemenea, au spus că nu este clar dacă virusul ar putea îmbolnăvi oamenii, observând că este posibil să fie pur și simplu „transportat” în căile respiratorii ale pacientului fără a provoca boli.

Autorii studiului, publicat joi în revista Clinical Infectious Diseases, au transmis că descoperirile lor au indicat faptul că coronavirusurile provenite de la animale reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice.

Cercetătorii au testat probe de tampon nazal prelevate de la 301 de pacienți cu pneumonie la un spital din Sarawak, estul Malaeziei. Opt dintre eșantioane, în majoritate de la copii sub 5 ani, au ieșit pozitive pentru un coronavirus canin, potrivit Reuters.

Secvențierea genomică suplimentară a constatat că noua tulpină, denumită CCoV-HuPn-2018, avea caracteristicile altor coronavirusuri despre care se știe că au infectat pisici și porci, dar a fost în mare parte similară cu una despre care se știe că infectează câinii.

De asemenea, noua tulpină conținea o deleție genetică sau mutație, care nu a fost găsită în niciun coronavirus canin cunoscut, dar a fost prezentă în tulpini umane, cum ar fi SARS-COV și SARS-COV-2, virusul care a provocat pandemia COVID-19.

Sursa coronavirusului SARS-COV-2 în sine, indiferent dacă este animală sau nu, rămâne neclară.

Există șapte coronavirusuri despre care se știe că provoacă boli la om: patru care cauzează răceala obișnuită și trei care cauzează bolile cunoscute sub numele de SARS, MERS și COVID-19.

×
Subiecte în articol: coronavirus caini
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close