Antena 3 Actualitate Sturionii din Dunăre, în pericol din cauză că nu există bani pentru repopulare

Sturionii din Dunăre, în pericol din cauză că nu există bani pentru repopulare

13 Feb 2011   •   11:52
Sturionii din Dunăre, în pericol din cauză că nu există bani pentru repopulare
Sursa foto: Foto: INTACT Images

Sturionii din Dunăre sunt în pericol. Din lipsa banilor. De un an de zile Institutul de Cercetări Piscicole Galaţi nu a mai primit nici un ban pentru continuarea programului de repopulare a Dunării cu această specie. Fondurile au fost blocate şi anul acesta.

Oficialii Ministerului Agriculturii nu au mai alocat fondurile necesare continuării programului de repopulare a Dunării cu sturioni, pe care şi l-au asumat cu cinci ani în urmă. Din 2010 institutul n-a mai primit nici un leu.
 
În institut lucrau peste 100 de cercetători. Acum au mai ramas doar 40 de salariaţi.
 
Programul naţional de susţinere a Dunării cu pui de sturioni din specii ameninţate a fost implementat, în 2006, de ministerele Agriculturii şi Mediului pentru refacerea stocurilor de sturioni sălbatici. În perioada 2006-2009, România a populat Dunărea cu 412.000 de pui de sturioni. Numărul e insuficient, spun specialiştii.
 
Fondurile nu fost însă deblocate nici anul acesta. Experţii susţin că cei mai afectaţi vor fi morunii - cei mai mari peşti de apă dulce din lume -, dar şi nisetrii şi păstrugile care se reproduc în Dunăre, singurul fluviu din Uniunea Europeană în care mai există aceste specii.
 

 


×
Subiecte în articol: Delta Dunarii cercetare cercetatori pesti
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close