Antena 3 CNN Actualitate Sturionii din Dunăre, în pericol din cauză că nu există bani pentru repopulare

Sturionii din Dunăre, în pericol din cauză că nu există bani pentru repopulare

Sturionii din Dunăre, în pericol din cauză că nu există bani pentru repopulare
Sursa foto: Foto: INTACT Images
13 Feb 2011   •   11:52

Sturionii din Dunăre sunt în pericol. Din lipsa banilor. De un an de zile Institutul de Cercetări Piscicole Galaţi nu a mai primit nici un ban pentru continuarea programului de repopulare a Dunării cu această specie. Fondurile au fost blocate şi anul acesta.

Oficialii Ministerului Agriculturii nu au mai alocat fondurile necesare continuării programului de repopulare a Dunării cu sturioni, pe care şi l-au asumat cu cinci ani în urmă. Din 2010 institutul n-a mai primit nici un leu.
 
În institut lucrau peste 100 de cercetători. Acum au mai ramas doar 40 de salariaţi.
 
Programul naţional de susţinere a Dunării cu pui de sturioni din specii ameninţate a fost implementat, în 2006, de ministerele Agriculturii şi Mediului pentru refacerea stocurilor de sturioni sălbatici. În perioada 2006-2009, România a populat Dunărea cu 412.000 de pui de sturioni. Numărul e insuficient, spun specialiştii.
 
Fondurile nu fost însă deblocate nici anul acesta. Experţii susţin că cei mai afectaţi vor fi morunii - cei mai mari peşti de apă dulce din lume -, dar şi nisetrii şi păstrugile care se reproduc în Dunăre, singurul fluviu din Uniunea Europeană în care mai există aceste specii.
 

 


×
Subiecte în articol: Delta Dunarii cercetare cercetatori pesti
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close