Antena 3 CNN Actualitate SUA își redeschid granițele pentru vaccinați. Peste 30 de țări sunt vizate, inclusiv cele din UE. Ce trebuie să știe cei care călătoresc în Statele Unite

SUA își redeschid granițele pentru vaccinați. Peste 30 de țări sunt vizate, inclusiv cele din UE. Ce trebuie să știe cei care călătoresc în Statele Unite

Statele Unite îşi redeschid luni graniţele terestre şi aeriene pentru călătorii vaccinaţi anti-COVID-19, după douăzeci de luni de restricţii, informează AFP.

SUA își redeschid granițele pentru vaccinați. Peste 30 de țări sunt vizate, inclusiv cele din UE. Ce trebuie să știe cei care călătoresc în Statele Unite
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Noi 2021   •   08:20

Interdicțiile de călătorie au fost impuse de președintele Donald Trump la începutul lui 2020 și confirmate ulterior de succesorul său, Joe Biden, fiind criticate pe scară largă.

Astfel, administrația Trump a impus restricții călătorilor provenind din China începând cu februarie 2020.

Apoi, pe 13 martie, a venit rândul țărilor europene din spațiul Schengen.

Marea Britanie şi Irlanda au urmat câteva zile mai târziu, în timp ce granițele terestre cu Mexic şi Canada au fost în mare parte închise.

Restricțiile au fost menținute în ciuda campaniilor de vaccinare din majoritatea țărilor vizate.

Deși, de la un moment dat, a devenit posibil tranzitul dinspre SUA cu către Europa, străinii care locuiau pe pământ american, deținători ai anumitor vize, nu aveau nicio garanție că se pot întoarce acasă.

Din 8 noiembrie, lucrurile încep să se normalizeze, cel puțin pentru cei care s-au vaccinat, conform deciziei anunțate din timp de actuala administrație Biden.

SUA își redeschid granițele pentru vaccinați. O fac în interesul lor, în primul rând

Potrivit autorităților americane, "este în interesul SUA să se distanțeze de politica restricțiilor de la țară la țară aplicată anterior în timpul pandemiei și să adopte o politică de călătorii aeriene care se bazează în primul rând pe vaccinare, în vederea reluării în siguranță a zborurilor internaționale către Statele Unite".

Vechea politică, în vigoare până pe 7 noiembrie, interzicea intrarea în SUA a persoanelor care nu au cetățenie americană și care în decursul ultimelor 14 zile s-au aflat în Marea Britanie, în cele 26 de state Schengen, în Republica Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran și Brazilia.

Președintele american a semnat luna trecută ordinul care stabilește noi cerințe pentru călătoriile aviatice în contextul pandemiei și care ridică, totodată, limitările severe de călătorie pentru 33 de țări, inclusiv state din Uniunea Europeană.

SUA își redeschid granițele pentru vaccinați. Ce trebuie să știe cei care vin cu avionul

Astfel, din data de 8 noiembrie, persoanele vaccinate cu schemă completă vor putea intra în SUA în condițiile precizate de autoritățile acestei țări: călătorii vor trebui să prezinte dovada vaccinării înainte de îmbarcarea la bordului unui avion spre Statele Unite.

Vaccinurile acceptate sunt cele aprobate de agenția americană de specialitate, FDA (Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderna), dar și cele listate de Organizația Mondială a Sănătății, OMS, pentru utilizare de urgență (Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield (vaccin AstraZeneca produs în India, n.r.), Sinopharm și Sinovac).

Lista exclude vaccinul rusesc Sputnik V.

De asemenea, călătorilor li se va solicita în continuare să dispună de un test viral negativ realizat cu cel mult trei zile înaintea călătoriei.

Date fiind noile condiții, companiile aeriene au crescut numărul zborurilor transatlantice şi vor folosi aeronave mai mari, pentru a face faţă afluxului de cereri.

Dar intrarea nu va fi complet liberă, iar autoritățile americane intenționează să monitorizeze starea de vaccinare a călătorilor şi vor continua, în același timp, să solicite teste COVID-19 negative.

SUA își redeschid granițele pentru vaccinați. Ce trebuie să știe cei care intră pe cale terestră

Pentru călătoriile pe uscat, restricțiile vor fi ridicate în două etape.

Începând de luni vor putea trece granița cu Canada sau Mexic persoanele care călătoresc din motive considerate neesenţiale, de exemplu familiale sau turistice, cu condiția să fie vaccinate.

Persoanele care călătoresc din motive imperioase - de exemplu șoferii de camion - vor fi scutite de obligativitatea dovezii de vaccinare.

Începând din ianuarie, obligația de vaccinare se va aplica tuturor vizitatorilor care trec granițele terestre, indiferent de motivul intrării.

×
Subiecte în articol: SUA vaccinaţi
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close