Antena 3 CNN Actualitate SUA susţin crearea unui stat palestinian independent

SUA susţin crearea unui stat palestinian independent

SUA susţin crearea unui stat palestinian independent
Sursa foto: hillary clinton
04 Mar 2009   •   01:31

Avioanele israeliene au bombardat tunelurile de contrabandă ce fac legătura dintre Fâşia Gaza şi Egipt, rănind patru oameni, după ce de pe teritoriul controlat de Hamas s-a tras cu rachete.

Martorrii palestinieni şi medici au declarat pentru AFP că avioanele au atacat de cel puţin şapte ori de-a lunful graniţei sudice a Fâşiei Gaza, unde zeci de tunele sunt folosite pentru traficul de persoane, bunuri sau arme.
Patru oameni au fost răniţi în urma atacului, au declarat medici palestinieni.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene declara că forţele aeriene au efectuat şase raiduri împotriva tunelurilor de lângă oraşul Rafah "ca răspuns la rachetele trase de-a lungul săptămânii?.


Ministrul de Externe Tzipi Livni avertizase anterior că Israel nu se va sfii să lovească Gaza ca răspuns la atacuri cu rachete.


?Dacă se dovedeşte că Hamas nu a înţeles mesajul, va fi lovit din nou?, declara Livni pentru radioul public, înainte de a se întâlni cu secretarul american de stat Hillary Clinton, aflată la prima sa vizită oficială în statul evreu.


Marţea trecută, palestinienii au tras mai multe rachete spre sudul Israelului din nordul Fâşiei Gaza, dar nimeni nu a fost rănit. Circa 120 de rachete au fost trase spre Israel din momentul încetării focului, pe 18 ianuarie, în conflictul ce a luat vieţile a peste 1300 de persoane.


Pe de altă parte, Hillary Clinton s-a aruncat în vâltoarea Orientului Mijlociu şi sprijină crearea unui stat palestinian, în pofida opoziţiei guvernului israelian şi a desfăşurat trimişi în Siria pentru a analiza posibilitatea unor discuţii regionale.


În acelaşi timp, liderii arabi s-au întâlnit pentru a arăta unitate în faţa ameninţării nucleare a Iranului, o teamă ce i-ar putea împinge să adopte o poziţie mai conciliantă faţă de Israel, care de asemenea vede Teheranul ca principala ameninţare.


Astfel, Clinton s-a întâlnit cu Tzipi Livni, şi a cerut continuarea dialogului cu Autoritatea Palestiniană pentru crearea unui stat palestinian independent în West Bank şi Fâşia Gaza


?Noi credem că orientarea spre o soluţie cu două state este în cel mai bun interes al Israelului?, declara Clinton, care sublinia că administraţia Obama ?va fi puternic angajată? în urmărirea acestui obiectiv.


Cu toate acestea, Livni a ratat de puţin şansa de a conduce noul guvern israelian după alegerile de luna trecută. De acum, Clinton va discuta cu partidul de dreapta al lui Binyamin Netanyahu, care refuză categoric ideea unei soluţii cu două state şi a respins ultima rundă de negocieri de pace iniţiată de guvernul Bush.


Netanyahu se teme că un stat independent ar putea fi o ameninţare pentru Israel, precum exemplul arătat de Fâşia Gaza, de unde islamiştii susţinuţi de Teheran trag rachete.


În altă ordine de idei, Clinton a anunţat că a trimis doi diplomaţi la Damasc pentru discuţii preliminare, punând capăt astfel anilor de izolare a Siriei, catalogată de fostul preşedinte ca fiind pe axa răului.


Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close