Antena 3 CNN Actualitate Subiectul aderării României la Schengen se află pe agenda JAI, forma finală va fi stabilită miercuri

Subiectul aderării României la Schengen se află pe agenda JAI, forma finală va fi stabilită miercuri

Subiectul aderării României la Schengen se află pe agenda JAI, forma finală va fi stabilită miercuri
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    03 Dec 2013   •   21:57

Aderarea României la Schengen se află pe agenda JAI, urmând ca în reuniunea COREPER II de miercuri să se stabilească dacă se va constata doar stadiul implementării acquis-ului sau va avea loc şi o dezbatere de orientare, potrivit unor surse din cadrul Preşedinţiei lituaniene.
   
Subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda Consiliului JAI din 5-6 decembrie, dar urmează ca reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, în COREPER II, să stabilească dacă se va discuta, ca şi la precedentele consilii, doar stadiul implementării acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmată de un vot.
   
Există însă puţine şanse ca Preşedinţia lituaniană să propună un vot privind aderarea celor două ţări la Schengen, în condiţiile în care nu există unanimitate.
   
"Există posibilitatea, în momentul de faţă, de a avea doar o discuţie, dar Preşedinţia lituaniană a distribuit şi o propunere de decizie", au precizat sursele citate.
   
Preşedinţia lituaniană susţine că există mai multe ţări care se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen, dar nu se ştie numărul exact.
   
Olanda este ţara care s-a opus în mod constant, în ultimul timp, la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are încă un guvern după alegerile din septembrie, este puţin probabil să fie dispusă să dea un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Alte ţări care în trecut au avut poziţii oscilante privind intrarea celor două state în Schengen au fost Finlanda şi Franţa.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close