Antena 3 CNN Actualitate Suedezii îl copiază pe Ceaușescu. Decizia radicală luată într-un oraș din Suedia

Suedezii îl copiază pe Ceaușescu. Decizia radicală luată într-un oraș din Suedia

Suedezii îl copiază pe Ceaușescu. Decizia radicală luată într-un oraș din Suedia
18 Mai 2016   •   22:36

Kiruna, cel mai nordic oras al Suediei, se scufunda: din cauza minelor de fier existente in zona, orasul va fi inghitit complet in 2050. Incepand din 2014, o noua localitate a inceput sa fie construita si, in doua decenii, 20.000 de suflete vor fi mutate. ”Niciodata nu s-a pus problema inchiderii exploatarii. Kiruna traieste atata vreme cat mina traieste”, spun cei de la Primarie, scrie bzi.ro.

Locurile au fost umblate inca de pe acum 6.000 de ani, de poporul sami. Ca oras, Kiruma s-a nascut, oficial, in 1900, devenind, rapid, un centru al industriei miniere. A explodat in perioada interbelica si a exploatat puternic in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E frig, cele 20.000 de suflete vietuiesc in interiorul Cercului Polar Arctic, zapada e la ea acasa, iar oamenii se misca gratie ”spark”-urilor, saniile adaptate.

Ei, bine, tocmai minele le vin de hac orasului: in 2050, Kiruna va disparea total din cauza exploatarilor. Asa ca cei 20.000 de rezidenti - intreg orasul - vor fi mutati 3,5 kilometri mai la est. Din 2004 pana in 2014, cei care administreaza minele au facut cercetari. ”Aceste locuri nu pot fi inchise si niciodata nu s-a pus aceasta problema”, spun cei de la primarie, care stiu ca viata orasului depinde de zacaminte.

Din 2014, planul ”Kiruna 4 Ever” a fost pus in aplicare: in doua decenii toata lumea va fi mutata: ”Casele frumoase, de epoca, vor fi desfacute si asamblate in noul loc, celelalte, demolate si reconstruite de la zero”, mai spun edilii. Mai exista, insa, si o alta explicatie pentru acesta mutare: Luossavaara - Kiirunavaara AB, compania de stat, ofera tuturor celor pleaca o casa nou-nouta! Pana in 2034 se aproximeaza ca intreaga suflare va fi mutata!

×
Subiecte în articol: Suedia Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close