Antena 3 CNN Actualitate Record de contaminări cu noul coronavirus în Suedia

Record de contaminări cu noul coronavirus în Suedia

În ultimele 24 de ore, Suedia înregistrează un nou record de infectare cu noul coronavirus. Agenția Suedeză de Sănătate a raportat 1.980 cazuri noi de coronavirus și 9 decese, cifre mai mari decât cele raportate în ziua anterioară.

Record de contaminări cu noul coronavirus în Suedia
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    28 Oct 2020   •   18:00

Suedia este singura țară care nu a implementat măsuri extraordinare pentru a combare efectele epidemiei. Are acum o rată de deces pe cap de locuitor mult mai mare decât vecinii din nord, dar mai mică decât cea a unor țări europene, precum Spania și Anglia.

Presa a relatat că guvernul suedez a anunțat recent că vârstnicilor nu li se mai recomandă autoizolarea, fapt motivat printr-o rată mai scăzută a infectărilor și cu impactul izolării asupra sănătății mentale.

Profesorul Alexandru Rafila a propus "modelul suedez" pentru criza din România

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat ce presupune "modelul suedez" pe care România ar trebui să îl adopte pentru a minimaliza efectele pandemiei de coronavirus.

"Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.

Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.

Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil. Și nu reușim să ne dăm seama că discutăm despre o problemă de sănătate publică care nu afectează numai PNL-ul, USR-ul sau PSD-ul, iar soluția trebuie să vină de la clasa politică care ar trebui să înțeleagă că ar trebui să ajute împreună la soluționarea acestei probleme de sănătate publică.

Ori, încrederea cetățenilor va fi generată și de comportamentul clasei politice. Eu, ați văzut, am intrat în politică de o săptămână și am avut parte de atacuri din prima zi.

Văd că lucrurile astea continuă. Astăzi nu sunt eu ținta, dar sunt alte persoane de pe scena politică acuzate de tot felul de lucruri.

Ne pierdem timpul, pandemia progresează și pericolul crește foarte mult și cred că ar fi înțelept să terminăm cu aceste dispute sterile și să găsim împreună o strategie de convingere a populației că trebuie să fie parte din acest proiect", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, la Sinteza Zilei.

×
Subiecte în articol: Suedia modelul suedez
Parteneri
Val de ger peste România! Temperaturi de până la -20 de grade
x close