Antena 3 CNN Actualitate Summitul NATO, decizii cruciale pentru următorii 10 ani | Trimisul special Antena 3 la Madrid: Rusia va fi numită oficial "o amenințare la adresa statelor aliate"

Summitul NATO, decizii cruciale pentru următorii 10 ani | Trimisul special Antena 3 la Madrid: Rusia va fi numită oficial "o amenințare la adresa statelor aliate"

Astăzi începe la Madrid Summitul NATO, un summit istoric așa cum a fost numit de Secretarul General Jens Stoltenberg. Întâlnirea are loc în contextul celei mai grave crize de securitate din zona EuroAtlantică, de după al Doilea Război Mondial.

Summitul NATO, decizii cruciale pentru următorii 10 ani | Trimisul special Antena 3 la Madrid: Rusia va fi numită oficial "o amenințare la adresa statelor aliate"
Sursa foto: Antena 3
de Corina Matlinschi    |    28 Iun 2022   •   12:26

Este extrem de importantă această întâlnire, pentru că la final, tot conceptul strategic al NATO se va rescrie, practic. Sunt aşteptate decizii care ar putea schimbă din temelii funcţionarea Alianţei. Corina Matlinschi, trimisul special Antena 3 la Madrid, a oferit ultimele detalii:

"Secretarul General Jens Stoltenberg a spus clar că la acest Summit se va întări sprijinul pentru Ucraina, oricât de mult va dura acest război. De altfel, de la acest război o să pornească și nouă strategia NATO pe următorii 10 ani. A numit Ucraina "un partener", ceea ce nu se va mai întampla, de acum încolo, cu Rusia, așa cum se prevedea în Tratatul de la Lisabona din anul 2010. De acum încolo, după acest Summit, Rusia va fi numită oficial "o amenințare la adresa statelor aliate". Iar tocmai de aceea, președintele Klaus Iohannis va cere întărirea flancului estic. 

Ce ar putea să însemne asta pentru România? Mult mai mulți militari ai statelor aliate la noi în țară. Acele grupuri de lupta anunțate deja ar putea să se transforme în brigăzi. Asta înseamnă că vom vedea până la 4000 de militari în România. De asemenea, vorbim și despre forțele de intervenție rapidă, forțele de întărire a flancului estic, care ar putea să ajungă în cel mult 48 de ore în aceste zone, în cazul unui conflict. De la 40.000 de militari vor fi 300.000 de militari. Asta a anunțat Secretarul General al NATO. Iar aceste decizii se vor lua aici la Summit.

Prima sesiune de lucru va fi deschisă de președintele Volodimir Zelenski, online, din Ucraina. Va ține un discurs, iar mai apoi se va vorbi exact și aplicat, cum vor ajuta statele aliate Ucraina, în perioada următoare și oricât va dura acest război.

O altă decizie importantă va privi Marea Neagră. Pentru prima dată NATO a înțeles importantă strategică a acestui punct, în contextul războiului din Ucraina. Am putea să vedem mai multe forțe navale în Marea Neagră."

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa și ei, în zilele de 29 și 30 iunie, la Summit-ul NATO de la Madrid, în delegația României condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

 

×
Subiecte în articol: Madrid Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close