Antena 3 CNN Actualitate Suntem săraci, educaţi şi murim repede. Este concluzia unui raport european despre calitatea vieţii

Suntem săraci, educaţi şi murim repede. Este concluzia unui raport european despre calitatea vieţii

Suntem săraci, educaţi şi murim repede. Este concluzia unui raport european despre calitatea vieţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
de S.T.    |    30 Mar 2014   •   17:29

Românii sunt săraci, educaţi şi mor repede. Este concluzia unui raport european despre calitatea vieţii în spaţiul comunitar.

La o primă vedere, economia României pare printre cele mai sigure din Europa. Motivul este unul simplu: spre deosebire de alte state, cel român este mai puţin îndatorat băncilor sau altor instituţii externe. Gradul de îndatorare a statului român reprezenta 38% din Produsul Intern Brut în 2013, iar datorii mai mici decât noi mai au doar 5 state din UE: Estonia, Bulgaria, Luxemburg, Letonia şi Norvegia.

Pe de altă parte, Produsul Intern Brut anual pe cap de locuitor în România, raportat la preţurile curente, este al doilea cel mai mic din UE, cu 6.200 de euro. Mai săraci ca românii fiind doar bulgarii.

Însă pe lângă faptul că românii câştigă mai puţin, au şi printre cele mai mici speranţe de viaţă. La bărbaţi speranţa de viaţă depăşeşte cu puţin 71 ani, în condiţiile în care media europeană este de peste 77. Iar la femei rata depăşeşte cu puţin 78 ani, media europeană fiind de 83.

În ce priveşte nivelul de educaţie, România stă bine, situându-se peste media europeană la bărbaţi şi puţin sub medie la femei. Peste 79% dintre bărbaţii din România au absolvit cel puţin liceul, acelaşi lucru fiind valabil pentru 72% dintre femei.

×
Subiecte în articol: educatie saraci speranta de viata
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close