Antena 3 CNN Actualitate Surpriză de proporții. Românii ar putea fi chemați la referendum în august. Ce vom vota

Surpriză de proporții. Românii ar putea fi chemați la referendum în august. Ce vom vota

Surpriză de proporții. Românii ar putea fi chemați la referendum în luna august pentru a vota dacă sunt sau nu de acord ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice. Potrivit unor surse, PSD dorește ca inițiativa să fie dezbătută și votată în sesiune extraodinară în Parlament, în următoarele două săptămâni.

Surpriză de proporții. Românii ar putea fi chemați la referendum în august. Ce vom vota
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    05 Iul 2020   •   09:36

PSD cere acum revizuirea Consitituției pentru ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice. Inițiativa a aparținut celor de la USR - ”Fără penali în funcții publice” - și a strâns peste un milion de semnături. 

Pentru ca această inițiativă legislativă să fie transpusă într-o lege, trebuie să fie modificată Constituția, ceea ce se poate face doar prin referendum.

Mai întâi, Parlamentul trebuie să aprobe acest proiect de revizuire a legilor fundamentale ale statului. De aceea, inițiativa a fost pusă pe agenda sesiunii extraordinare. 2/3 dintre Parlamentari trebuie să voteze favorabil.

PSD a anunțat că va vota legea în Parlament și și-a făcut chiar un calendar conform căruia, la mijlocul lunii iulie, legea va fi aprobată și în maximum 30 de zile poate fi convocat referendumul populației. Pentru ca acesta să fie validat de Curtea Constituțională trebuie să aibă o prezență de minim 30%, o prezență greu de atins, mai ales că luna august este luna vacanțelor.

Demersul celor din PSD vine în contextul în care membrii partidului vor să se dezică de Liviu Dragnea. 
 

×
Subiecte în articol: referendum august vot
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close