Antena 3 CNN Actualitate Surse: Austria, de acord ca România să intre în Schengen cu aeroporturile

Surse: Austria, de acord ca România să intre în Schengen cu aeroporturile

Austria ar putea să accepte intrarea României în Schengen, cel puțin în privința traficului aerian. 

Surse: Austria, de acord ca România să intre în Schengen cu aeroporturile
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    10 Dec 2023   •   08:45

Potrivit presei de la Viena, care citează surse din Ministerul de Interne, România ar putea să scape de controalele pe aeroporturi dacă țara noastră și Comisia Europeană vor accepta o serie de cereri. 

Un anunț oficial urmează să fie făcut săptămâna viitoare, atunci când ministrul austriac Gerhard Karner va participa la un summit în Slovenia, alături de omologul său român, Cătălin Predoiu. 

Potrivit presei austriece, ministrul de interne Gerhard Karner ar putea fi de acord cu eliminarea controalelor în traficul aerian, însă granițele terestre și-ar păstra statutul actual. 

Astfel, România și Bulgaria nu ar deveni oficial membre Schengen, ceea ce înseamnă că pentru transportatorii rutieri de marfă nu va exista nicio îmbunătățire a situației. 

Citeşte şiMarcel Ciolacu: "Am spart gheața! Austria e de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România"

Informațiile din presa de la Viena vin la doar câteva zile după ce Austria s-a opus din nou ferm aderării României și Bulgariei la Schengen. 

Totuși, eventualul accept al Austriei în cazul traficului aerian nu vine fără condiții, potrivit presei de la Viena. 

Guvernul cere creșterea de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecția frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană și controale sporite la frontieră între Bulgaria și România, dar și între Ungaria și România. 

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda, la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, mai puțin pe cel al Austriei. 

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close