Antena 3 CNN Actualitate Suspecţii şi bolnavii de COVID-19, fără concediu medical. Medic: Pacienţii nu ştiu dacă vor mai lua banii pentru perioada de boală

Suspecţii şi bolnavii de COVID-19, fără concediu medical. Medic: Pacienţii nu ştiu dacă vor mai lua banii pentru perioada de boală

Veste proastă pentru românii care au fost bolnavi de COVID-19, au stat în izolare ori carantină sau au plecat din spital pe propria răspundere: aceştia nu vor mai primi concediu medical. Totul se întâmplă din cauza unui vid legislativ.

Suspecţii şi bolnavii de COVID-19, fără concediu medical. Medic: Pacienţii nu ştiu dacă vor mai lua banii pentru perioada de boală
Sursa foto: Pixabay
de Denisa Nedelcu    |    09 Iul 2020   •   14:50

În prezent, ordinul de ministru care reglementa concediul medical pentru una dintre categoriile de mai sus a fost desfiinţat, aşa că medicii de familie spun că, până la rezolvarea situaţiei, nu au ce să facă decât să amâne pacienţii.

Bolnavii nu ştiu dacă vor mai fi plătiţi fără concediu medical

"Noi, de obicei, le eliberam (concediile medicale - n.r.) imediat ce pacienţii ieşeau din izolare şi ni le solicitau. Acum nu putem să le eliberăm pentru că acel Ordin nr. 414 care reglementa declaraţia pe propria răspundere pe care pacienţii o dădeau în faţa noastră nu mai are susţinere juridică", a explicat medicul de familie Raluca Zoițeanu.

Problema bolnavilor vine acum din faptul că ei nu ştiu dacă vor mai fi plătiţi pentru perioada în care au stat în izolare ori carantină, după ce au luat contact cu un bolnav de coronavirus ori au fost chiar ei suspecţi de a se fi infectat.

"O situaţie de mare nesiguranţă şi pe noi, şi pe pacienţi, pentru că nu ştiu dacă vor fi plătiţi pentru aceste zile în care au stat în izolare la domiciliu sau în carantină", a explicat medicul Raluca Zoiţeanu.

Ce spune ministrul Sănătăţii

În replică, autorităţile spun că medicii de familie trebuie să procedeze la fel ca până acum.

"Dacă acest pacient respectă regulile de izolare la domiciliu, are o recomandare că s-a prezentat undeva, având un test pozitiv, a refuzat o internare, i s-au făcut nişte recomandări, respectă acele recomandări, este luat în primire de medicul de familie, acest medic de familie trebuie să-i acorde acele zile de concediu medical", a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: concediu medical coronavirus
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close