Antena 3 CNN Actualitate Suspendarea internărilor pentru 30 de zile prin ordin de ministru este ilegală, spune Cristian Diaconescu

Suspendarea internărilor pentru 30 de zile prin ordin de ministru este ilegală, spune Cristian Diaconescu

Fostul ministru de Externe al României și actualul lider PMP, Cristian Diaconescu, susține că suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, pentru 30 de zile, așa cum a fost decisă de autorități, prin ordin de ministru, este ilegală.

Suspendarea internărilor pentru 30 de zile prin ordin de ministru este ilegală, spune Cristian Diaconescu
Sursa foto: Facebook/Cristian Diaconescu
de Adelina Miron    |    06 Oct 2021   •   11:13

„Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că s-a emis un ordin prin care managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor “suspenda internările pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, pentru 30 de zile”.

Limitarea accesului la protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv dreptul la viaţă şi sănătate, înscrise în Constituţia României, poate fi dusă la îndeplinire numai prin lege aprobată de Parlamentul României.

Parlamentul României nu a aprobat o astfel de lege.

Prin urmare, un ordin al ministrului sau o hotărâre de guvern în acest sens sunt nelegale.

De aceea atacarea în instanţă, de îndată, a acestor demersuri guvernamentale este imperios necesară pentru că nu există nici un motiv justificat de a îngrădi dreptul la viaţa şi sănătatea cetăţeanului român.

Până la o pronunţare definitivă a justiţiei în această cauză răspunde cineva de eventualele victime ale acestei decizii?”, a scris Cristian Diaconescu pe Facebook.

Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul de Interne, spunea pe 4 octombrie că decizia este necesară din cauza presiunii asupra sistemului sanitar și de urgență:

„Presiunea este mare acum pe sistemul sanitar și cel de urgență. Cifrele continuă să crească, avem o cifră dublă față de luna trecută. Nu vedem tendința de plafonare sau de scădere.

Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operații și tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”

Medicii care tratează fiecare pacient în parte vor decide dacă intervențiile pot fi amânate sau nu.

Acest ordin nu se aplică pentru femeile însărcinate, pacienților cu afecțiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă.

Medicii din spitalele în care se vor suspenda intervențiile care nu sunt urgente vor fi detașați pe secțiile COVID-19.

 

×
Subiecte în articol: Cristian Diaconescu
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close