Antena 3 CNN Actualitate 700 de delfini au murit în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina: "Sunt speriați şi îngroziți. Situaţia este critică pentru ei"

700 de delfini au murit în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina: "Sunt speriați şi îngroziți. Situaţia este critică pentru ei"

Peste 700 de delfini au murit în Marea Neagră de la debutul războiului din Ucraina. "Este o situație critică pentru aceste animale", spun oamenii de știință care au raportat o creștere neobișnuit de mare a deceselor.

700 de delfini au murit în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina: "Sunt speriați şi îngroziți. Situaţia este critică pentru ei"
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    06 Noi 2022   •   16:32

"Probabil că sunt mult mai mulți. În orice caz, documentate sunt exemplare care ajung pe mal aruncate de brizanţi, cum este vântul de astăzi ce pot arunca valuri ce pot arunca delfinii pe mal.

Este o situație critică pentru aceste animale, care constituie pentru Marea Neagră eșalonul terțiar, constituie vârful lanțului trofic.

Sunt curioși când văd minele și se duc la mine, sunt curioși să iasă la suprafață, sunt nevoiți să iasă la suprafață pentru a respira și acolo pot găsi pete de petrol.

"Sunt speriați şi îngroziți. Situaţia este critică pentru ei"

De asemenea, zgomotul produs de război este un zgomot neobișnuit. Ei ajung să se obișnuiască cu zgomotele produse de noi, chiar și de exploatați, știu eu geologice petroliere.

Însă aceste zgomote sunt absolut noi pentru delfinii. Din acest motiv sunt foarte speriați, sunt îngroziți. Caută alte locuri din care să se retragă și acolo nu sunt obișnuiți. Nu-și găsesc hrană, poate nu este hrană și din acest motiv pier", a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, pentru Antena 3 CNN, 

×
Subiecte în articol: Adrian Bîlbă delfini om de stiință
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close